Ai nevoie de un răcitor de bere în unitatea ta HoReCa?

Răcitorul reprezintă cel mai scump element al unui sistem de distribuire a berii.

De ce este nevoie de răcirea berii la butoi?

Varietatea soiurilor de bere și particularitățile producției sale determină diferența în modurile de păstrare ale acesteia. Una dintre cele mai comune și convenabile opțiuni de ambalare pentru transportul și vânzarea acestei băuturi populare sunt butoaiele. 

Butoaiele moderne nu sunt altceva decât un înlocuitor pentru butoaiele de bere din lemn care au fost folosite de secole. Butoaiele de bere diferă în prezent ca dimensiuni și materiale. Pot fi din aluminiu sau oțel, late și joase sau înalte și înguste. În orice caz, acestea sunt recipiente cu un volum mare de băutură, în care este convenabil să se păstreze în condiții optime o rezervă de bere suficientă pentru vânzarea la robinet. 

Se știe că berea este un produs viu, fiind creat prin fermentație naturală, așa că trebuie să se respecte cu strictețe regulile de păstrare a acesteia din momentul cumpărării vrac până în momentul vânzării. 

Evident, nu toate tipurile de bere pot și trebuie ținute la temperaturi foarte reci. De exemplu, o bere vie, artizanală, trebuie doar răcită puțin pentru a-și îmbunătăți gustul, pentru că la răcirea profundă, drojdia din compoziția băuturii moare. 

Principiul de funcționare al răcitorului de bere

În cazul celor mai populare răcitoare de bere, este vorba de un rezervor umplut cu apă și de un evaporator ce permite a se forma un câmp de gheață în jurul circuitelor prin care circulă băutura, în urma căruia acestea sunt răcite. Controlerul de temperatură controlează temperatura necesară a apei în baia rece și pornește compresorul. Modul de funcționare al compresorului este necesar a fi setat în funcție de zona climatică și de anotimp cu ajutorul termostatului.

Modele de răcitoare de bere

În funcție de tipul de plasare, acestea sunt împărțite în răcitoare ce se pot plasa sub tejghea sau over rack. După tipul de răcire, aceasta poate să fie „umedă” sau „uscată”. Ele reprezintă un bloc care este încorporat în sistemul de umplere. Berea, care se deplasează de-a lungul furtunului de la butoi la robinetul de bere, trece prin răcitor și se răcește. Pe piață există modele pentru răcire pentru 2 – 10 sau chiar 16 tipuri de bere.

Răcitorul de bere plasat sub tejghea este un dispozitiv staționar, situat într-o poziție verticală sau orizontală. Avantajele unui astfel de echipament de răcire:

 • productivitatea ridicată (până la 350 l/oră);
 • puterea mare de răcire;
 • posibilitățile largi de răcire (până la 10 soiuri în același timp sau chiar mai mult).

Dezavantajul este dat de dimensiunea sa impresionantă, astfel încât utilizarea unor astfel de dispozitive este recomandabilă prioritar în unitățile în care se vând volume mari de bere de diferite soiuri. 

Răcitorul de bere plasat deasupra tejghelei are o dimensiune compactă. Este ușor de montat. Puterea dispozitivelor de acest gen este relativ mică, așa că sunt utilizate cel mai bine în unități în care nu sunt vândute mai mult de 4 – 5 tipuri de bere, iar volumele răcite nu depășesc 50 l/oră.

Pentru depozitarea anumitor tipuri de bere speciale se aplică următoarele regimuri de temperatură: 

 • 4 – 10 grade Celsius; 
 • 12,8 – 15,5 grade Celsius; 
 • 4 – 12,8 grade Celsius. 

Unde se folosește un răcitor de bere? 

 • în berării, baruri și restaurante mici, în departamentele din magazinele care vând bere la halbă sau pahar;
 • locuri temporare de vânzare: târguri, expoziții cu vânzare, terase de vară, plaje.

Reguli de funcționare ale răcitoarelor de bere

Pentru ca dispozitivul să nu-și piardă eficacitatea, este important să se urmeze instrucțiunile de utilizare:

 • unitățile de debit nu pot fi pornite fără apă (compresorul se poate defecta);
 • trebuie să se monitorizeze nivelul apei, astfel încât să nu înghețe în rezervor împreună cu băutura în sine, ceea ce va duce, de asemenea, la o defecțiune a răcitorului;
 • ventilația este importantă pentru un astfel de echipament frigorific, astfel încât să nu se supraîncălzească, iar distanța dintre acesta și alte obiecte să fie de cel puțin 1,5 cm;
 • o exploatare intensivă în orele de vârf poate duce la spumare abundentă.

Pentru a evita problemele cu funcționarea răcitorului de bere, alege un dispozitiv de calitate și urmează regulile de folosire cu care vine fiecare dispozitiv de acest gen.

Ai nevoie și tu de un răcitor de bere performant? Comandă-l de pe site-ul tcromania.com chiar acum!

Articolul Anterior

Care sunt problemele create de fierul din apa si cum pot fi acestea prevenite?

Articolul Urmator

Ce tipuri de jucarii sa cumperi copiilor ca sa ajute la dezvoltarea acestora si intelegerea lumii in care traiesc?

Cele mai populare