Ce stiai si ce nu stiai despre cafea?
Multi spun ca face rau organismului, in timp ce multi medici ne recomanda sa bem o cafea pe zi, nu doar pentru gustul si savoarea ei, ci pentru proprietatile pe care aceasta le intruneste.
Cafeaua poate fi de doua tipuri: cafea Arabica sau cafeaua robusta, numita Coffea canephora.
In comert, la noi, gasim mai degraba cafeaua Arabica 100%, care are un gust parfumat, fin, cu un continut mai scazut de cofeina, coferind aroma cafelei.
Cafeaua robusta are un gust mai amar, puternic, conferind taria cafelei, datorita continutul mai mare de cofeina.
Cele mai mari regiuni cultivatoare de cafea sunt si cele care dau cele mai multe tipuri, gusturi si arome cafelei: Africa, Arabia si America Latina.
Cele mai intense, aromate si fructate tipuri de cafea vin din Etiopia, Kenya si Yemen, in timp ce tipurile curate, usor dulcege, vin din Costa Rica, Mexic sau Columbia.
Cele mai faimoase tipuri de cafea vin insa din Jamaica, acestea sunt foarte scumpe si destinate unui numar limitat de clienti.
Conform cercetatorilor, consumul de cafea este bun pentru sanatatea noastra, deoarece se absoarbe rapid in organism, mentinand productia de dopamina la un nivel normal, precum si a functiei cognitive.
Cofeina este un excitant natural, stimuland activitatea cerebrala si atenuarea reactiilor alergice ale organismului in fata stimulilor externi.
Consumata in exces, adica undeva la 4-5 cafele pe zi, cofeina poate provoca persoanelor sensibile o accelerare a pulsului, stari de insomnie, frisoane, transpiratie sau tensiune arteriala crescuta.
Pentru a evita aceste simptome, iti recomandam sa consumi cafea decofeinizata.
De asemenea, cafeaua stimuleaza secretia de suc gastric si saliva, precum si tranzitul intestinal, favorizand procesul de digestie. Daca suferiti de gastrita, ulcer gastric sau duodenal, consumul de cafea este cu totul contraindicat.
Nu este recomandata copiilor, femeilor la menopauza sau postmenopauza, deoarece favorizeaza aparitia osteoporozei.
In concluzie, consumul moderat de cafea ( una sau doua cesti pe zi )are efecte benefice asupra organismului, cu conditia ca el sa nu fie asociat cu alcoolul, fumatul, drogurile sau bauturile energizante.