Ce tipuri de avocati exista si care sunt functiile acestora?

Daca va ingrijoreaza o chestiune juridica, mersul la un avocat specializat in subiectul in cauza va va fi de mare ajutor si un plus pentru a rezolva cat mai repede si eficient conflictul.

O intrebare pe care multi oameni si-o pun atunci cand au nevoie de consiliere juridica sau cand trebuie sa faca fata unui proces este urmatoarea: „de ce fel de avocat am nevoie?”

Ei bine, este important sa stiti ca exista diferite tipuri de avocati, specializati in diferite domenii ale Dreptului. Si stiind in mod specific ce face fiecare dintre ei in principal, va va permite sa alegeti avocatul potrivit, in functie de nevoile dumneavoastra. 

Ce tipuri de avocati exista?

Mai jos va aratam diferitele tipuri de avocati carora le puteti solicita ajutorul, in functie de situatia dvs. Acestea sunt cele mai comune:

Avocat drept civil

Acesti avocati apara interesele persoanelor fizice impotriva altor persoane (atat persoane fizice, cat si persoane juridice). In cadrul acestui tip de avocat sunt cazuri foarte variate, de aceea exista avocati civili specializati in probleme specifice. Gasiti aici mai multe informatii despre functiile unui avocat civil.

In general, ofera asistenta in procedurile civile, cum ar fi:

  • Mostenire.
  • Revendicare a datoriilor.
  • Dizabilitati.
  • Intretinere.
  • Divorturi.

Avocati drept penal

Dupa cum sugereaza si numele, ei sunt specializati in Drept Penal. Si, prin urmare, apara interesele cuiva care „se presupune” ca a savarsit sau a suferit o infractiune care este cuprinsa in Codul Penal. 

In cazul in care avocatul apara persoana vatamata, avocatul penal va fi insarcinat cu prezentarea plangerii sau a procesului. In cazul apararii partii infractor, acesta va fi insarcinat cu procesul de aparare si reducerea pedepsei.

Avocat dreptul muncii

Sunt avocati specializati in Dreptul Muncii si Securitatii Sociale. Acestea au misiunea de a solutiona conflictele dintre lucratori si companiile private sau dintre lucratori si administratii publice sau Institutul National de Securitate Sociala.

In principal acest tip de avocat intervine in chestiuni despre:

  • Concedieri.
  • Accidente de munca.
  • Valori implicite.
  • Hartuirea prin munca sau mobbing.

Avocati dreptul familiei

In cadrul Dreptului Civil, gasim si acest alt tip de avocati, specializati in Dreptul Familiei. 

Avocatii specializati in Dreptul Familiei sunt responsabili cu abordarea problemelor legate de divort sau separare, custodia copiilor minori, pensia alimentara si alte probleme legate de adoptie si filiatie.

Avocati drept juridic

O alta ramura a Dreptului Civil este dreptul comercial, care se ocupa cu asigurarea relatiilor dintre firme.

Asta inseamna ca vei avea nevoie de un avocat specializat in drept comercial atunci cand apar probleme legate de intocmirea contractelor, pregatirea societatilor comerciale si negocierile intre firme; precum si conflicte legate de procedurile de faliment al creditorilor si dosarele de reglementare a fortei de munca. 

Avocati in drept imobiliar

Un avocat expert in Dreptul Imobiliar se joaca cu avantajul de a cunoaste pe de rost legislatia actuala in domeniul imobiliar. 

Din acest motiv, se ocupa de tot ce tine de inchirierea si achizitia de imobile, impozitarea imobiliara, evacuari sau rezolvarea contractelor.

Avocati drept administrativ

Acesta este un conflict in care este implicata cel putin o administratie publica. Deci pot fi dispute intre acesta si un individ sau intre doua administratii. Calea folosita este cea administrativa si se folosesc argumente, contestatii si alte resurse administrative. 

Cele mai frecvente situatii in care intervin avocatii administrativi sunt in sanctiuni administrative, pretentii de despagubire din cauza unei prestatii slabe de catre un serviciu public, exproprieri si dosare de urbanism.

Dupa cum puteti vedea, in functie de specializare, exista multe tipuri de avocati. Din acest motiv, va recomandam ca ori de cate ori aveti nevoie de sfaturi specifice cu privire la un anumit conflict juridic, sa va opriti pentru un moment sa va ganditi care avocat specializat va poate garanta cea mai buna aparare.

Articolul Anterior

De ce este important hosting-ul de calitate cand ai un magazin online?

Articolul Urmator

Cauta frizerie cu multe recenzii pozitive

Cele mai populare