Pokerul este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume și capătă tot mai mulți adepți pe zi ce trece. Pentru a veni în sprijinul celor care sunt la început cu acest joc minunat, am realizat un ghid cu sfaturi utile pentru cea mai populară variantă a acestui joc, Texas Holdem.
În jocul de poker câștigătorul fiecărei mâini este cel care deține cea mai bună mână în momentul în care se arată cărțile la final sau cel care face ultimul pariu la care nu se mai dă call.
Direcția în care se joacă este întotdeauna cea a acelor de ceasornic, iar jocul începe mereu de la cei aflați în stânga dealerului. Aceștia trebuie să efectueze big blind-ul sau small blind-ul, adică pariurile efectuate înainte ca jucătorii să își fi văzut cărțile. Apoi, jucătorii primesc cărțile, cu fața în jos, iar cel din stânga big blingului efectuează primul pariu.
Apoi, jucătorii pot să dea fie call, pentru a paria o sumă egală cu cea din big blind, să dea raise, adică să mărească suma până la o limită, sau să dea fold și să renunțe la această rundă.
La Texas Holdem sunt extrase trei cărți cu fața în sus, iar jucătorii pot să formeze cea mai tare mână folosind orice combinație între cărțile din mână și cele comune, de pe masă.
De asemenea, în următoarele runde de pariuri, jucătorii au și posibilitatea de a da check, adică să facă un pariu nul, dar să rămână în pot. Dacă un jucător dă raise, următorii trebuie să dea doar call, raise sau fold.
După ce se extrage și a patra carte comună începe o nouă rundă de pariuri, în care jucătorii pot da din nou check, call, raise sau fold. Apoi, când se extrage și a cincea carte comună, începe runda finală de pariuri, în care jucătorii au aceleași opțiuni.
După ce toate pariurile au fost efectuate, jucătorii ramași încă în joc trebuie să-și arate cărțile. Iar jucătorul cu cea mai puternică mână câștigă suma din pot. În cazul în care toți jucătorii dau fold, suma din pot ajunge la ultiimul rămas în concurs, care nu mai e obligat să arate cărțile din mână.
Ierarhia mâinilor de poker
1. Chintă royala – Este combinația cea mai puternică pe care o poți avea și totodată cea mai rară. O chintă royala este formta cu secvențe de la 10 la As, de aceeași culoare.
2. Chintă de culoare – Este a doua mână ca valoare din poker. Și în acest caz ai nevoie de 5 cărți consecutive de aceeași culoare, însă nu mai trebuie să fie de la 10 în sus.
3. Careul – Trebuie să ai patru cărți de același fel și mâna este completată cu cea mai mare carte pe care o ai în mână sau de pe masă, de la cele comune.
4. Full House – Această mână implică toate cele cinci cărți disponibile. Este formată din două sub-mâini diferite: trei de-un fel și o pereche. La egalitate, câștigătoare este mâna care a format full house-ul cu valoarea cea mai mare a cărților de tipul trei de-un fel.
5. Culoare – Cele 5 cărți disponibile trebuie să fie de aceeași culoare. Ordinea sau valoarea nu este importantă, dar dacă doi jucători au ambii culoare, cel cu cartea cea mai mare va câștiga.
6. Chintă – Este o mână formată dintr-o serie de cinci cărți în ordine consecutivă, dar care nu sunt de aceeași culoare. De asemenea, asul poate urma după rege, dar poate fi și prima carte, urmată de un doiar.
7. Trei de-un fel – Trei cărți cu aceeași valoare. Apoi, mâna este completată de cele mai mari două cărți ca valoare disponibile.
8. Două perechi – Două cărți de același fel într-o singură mână. A 5-a carte este considerată cea mai mare rămasă disponibilaa.
9. Pereche – Două cărți de aceeași valoare, cum ar fi doi ași sau doi popi. Mâna este completată de cele mai mari trei cărți disponibile.
10. Carte mare – Dacă niciun jucător nu reușește să aibă una dintre combinațiile de mai sus, câștigător este cel cu cartea cea mai mare. Asul este cea mai valoroasă carte. Totuși, aceste cazuri sunt foarte rare.
Curiozități din poker
Pentru pasionații de curiozități, am pregătit și o lista cu câteva detalii intresante din lumea pokerului.
1. Turneul cu cele mai mari premii din istorie a avut loc în 2006. Este vorba despre Main Event-ul WSOP, la care jucătorii s-au luptat pentru premii în valoare totală de 82.512.162 de dolari. Câștigător a fost americanul Jamie Gold, care a primit 12 milioane de dolari.
2. Cel mai lung joc a fost disputat de Phil Laak, care, pe 8 unie 2010, a stat la masă timp de 115 ore ore la cazinoul Bellagio din Las Vegas, tot în cadrul unui eveniment WSOP.
3. Cel mai mare premiu din istoria pokerului a fost câștigat de americanul Bryn Kenney, în 2019, iar suma s-a ridicat la 16.890.509 de lire sterline, adică peste 20.5 milioane de dolari.