Cum se stabileste valoarea obiectelor oferite ca gaj la amanet?

Una dintre cele mai simple metode de a face rost de bani este prin amanetarea unor obiecte, adica solicitarea unui imprumut in schimbul unor obiecte oferite ca garantie pana la rambursarea acestuia. Aceasta practica este una foarte veche, dar care s-a mentinut si chiar s-a dezvoltat cu timpul. 

Astfel ca daca la inceput, casele de amanet acceptau ca garantii bijuterii din metale pretioase, in prezent, gama acestora s-a diversificat, oamenii care au nevoie urgenta de bani putand sa amaneteze orice fel de obiecte care au o anumita valoare, de la bijuterii, obiecte electronice si electrocasnice, pana la autovehicule. 

Ce influenteaza suma imprumutata?  

In ceea ce priveste suma pe care oamenii o pot obtine de la o casa de amanet, nu exista un plafon minim sau unul maxim. De cele mai multe ori, aceasta este stabilita in functie de valoarea pe care o au obiectele amanetate. 

De exemplu, pentru un inel simplu, din aur, oamenii vor obtine o suma de bani mai mica decat i schimbul unui inel cu diamant. La fel este si in cazul altor categorii de obiecte, valoarea acestora fiind stabilita de catre reprezentantul casei de amanet, care realizeaza o evaluare a obiectelor, in care tine cont de anumit criterii. 

In urma acestei evaluari, clientii casei de amanet vor primi o anumita suma de bani, pe care vor fi nevoiti sa o ramburseze la data scadenta stabilita in contract si careia i se vor adauga comisioanele practicate de casa de amanet respectiva. Acestea reprezinta un anumit procent din suma, pentru fiecare zi din contract. 

Care sunt criteriile pentru evaluarea obiectelor amanetate? 

In general, obiectele aduse la amanet sunt evaluate in functie de pretul pe care acestea il au pe piata, de vechimea acestora si de starea in care se afla. 

In cazul bijuteriilor din aur, o casa de amanet poate tine cont de o serie de criterii, printre care numarul de carate al aurului (care reprezinta si puritatea acestuia), greutatea bijuteriei si starea in care aceasta se afla. In schimb, pentru obiectele electronice si electrocasnice, cel mai important criteriu pe care trebuie sa il indeplineasca este sa functioneze, ulterior tinand cont si de aspectul estetic al acestora.

Pe de alta parte, cand vine vorba despre amanetarea unui autoturism, procesul de evaluare si amanetare este ceva mai complex, motiv pentru care nu exista foarte multe case de amanet care sa primeasca un astfel de bun ca garantie pentru un imprumut. In plus, si suma pe care trebuie sa o acorde ca imprumut este una destul de mare, reprezentand astfel si un risc.  

Totusi, in unele cazuri speciale, cum ar fi bijuteriile cu diamante, este recomandat ca oamenii sa aleaga un amanet diamante, care poate realiza evaluarea acestora in cunostinta de cauza. Acest lucru este necesar deoarece, in cazul diamantelor, sunt urmarite anumite criterii specifice: culoarea, claritatea, taietura si numarul de carate (criterii cunoscute si ca Cei 4 C ai diamantelor).

Prin urmare, oamenii ar trebui sa fie totusi informati inainte de a merge intr-un amanet, pentru a avea asteptari realiste in ceea ce priveste suma pe care acestia o pot imprumuta. 

Pe-Internet

Articolul Anterior

Ce trebuie să știi despre deșeurile generate de service-urile auto?

Articolul Urmator

DE CE NU AM ORGASM?

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *