De ce să apelezi la servicii de consultanță mediu?

Problemele de protecție a mediului și de dezvoltare durabilă sunt în prezent preocupările majore  ale agenților economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului.  

În măsura în care companiile devin sustenabile și integrează politici de mediu la nivel de organizație, putem vorbi despre un mediu prosper, în armonie cu evoluția economică și socială a țării.

În contextul unor presiuni la nivel mondial pentru creșterea sustenabilității, din ce în ce mai multe companii își îndreaptă atenția către o gestionare eficientă a riscurilor de mediu, asumându-și angajamentul de a contribui la un viitor sustenabil.

Legislația de mediu a României este una vastă și complexă, înglobând numeroase directive și strategii europene ce vizează dezvoltarea durabilă și responsabilizarea membrilor societății privind protecția mediului înconjurător. 

Cu toate acestea, numeroase companii se confruntă cu dificultăți în înțelegerea exactă a reglementărilor de mediu, fapt ce îngreunează procesele operaționale și implicit, obținerea performanței de mediu.

Ce obiective se urmăresc din punct de vedere mediu?

Cadrul legal al țării este aliniat legislației europene de mediu care promovează:

 • Folosirea rațională a resurselor naturale;
 • Prevenirea și reducerea semnificativă a impactului asupra mediului în urma generării de deșeuri;
 • Aplicarea corespunzătoare a ierarhiei deșeurilor de către generatorii și/ sau deținătorii de deșeuri;
 • Garantarea unor sisteme eficiente care să asigure gestionarea corectă a deșeurilor;
 • Aplicarea unor sancțiuni în corelație cu efectele negative generate asupra mediului în urma desfășurării activităților;
 • Stimularea eco-inovației și încurajarea reciclării.

Ce rol au serviciile de consultanță mediu?

Pentru unele companii din comerț și industrie, alinierea la cadrul legal este o adevărată provocare deoarece implică un nivel de expertiză privind legislația ce vizează protecția mediului. 

Având în vedere reglementările legale și desele schimbări legislative, una dintre soluțiile sigure privind aplicarea cu succes a acestora la nivel de organizație este apelarea la firme ce oferă servicii de consultanță privind protecția mediului. 

Vasta experiență și cunoștințele specialiștilor în acest domeniu ajută companiile să-și alinieze activitatea desfășurată la cerințele de mediu, respectând toate obligațiile ce survin conform obiectului lor de activitate. 

Ce avantaje oferă colaborarea cu o firmă de consultanță pentru protecția mediului?

Indiferent dacă este generator de deșeuri sau realizează activități de producție/ import sau achiziționează intracomunitar, operatorul economic trebuie să respecte obligațiile prevăzute în legislație. Este de la sine înțeles că nerespectarea lor atrage numeroase penalități de natură financiară.

Colaborarea cu o firmă de consultanță mediu are numeroase avantaje în ceea ce privește soluționarea problemelor de mediu. Aceasta îndeplinește cu succes numeroase sarcini într-o manieră mult mai eficientă și responsabilă, oferind suport în:

 • Îmbunătățirea performanței de mediu prin identificarea unor măsuri de optimizare a activității desfășurate;
 • Identificarea obligațiilor ce trebuie respectate în urma evaluării proceselor interne (monitorizări emisii, raportări ambalaje inserate pe piață, uleiuri, EEE-uri etc.);
 • Obtinerea autorizatiei de mediu, ulterior fiind necesară viza anuala autorizatie de mediu ;
 • Realizarea unei evidențe lunare a deșeurilor, în funcție de tipul de deșeu generat;
 • Verificarea necesității depunerii unor declaratii AFM și contribuțiile de plată asociate (în funcție de produsele introduse pe piață sau de importurile efectuate);
 • Identificarea unor soluții de mediu care să vizeze îmbunătățirea proceselor de valorificare/ eliminare a deșeurilor.

Apelarea la consultanta mediu reprezintă astăzi o soluție eficientă de îmbunătățire a performanței de mediu a organizațiilor, având certitudinea adaptării activităților desfășurate la legislația de mediu.

Articolul Anterior

Charter Hurghada ieftin și favorabil

Articolul Urmator

Ce aspecte trebuie avute în vedere în amenajarea unui dormitor mic?

Cele mai populare