Divorţul amiabil la notar – un trend în rândul cuplurilor din România în care partenerii nu se mai înţeleg

Unul din cele mai des întâlnite motive pentru care clienţii se prezintă la un cabinet de notariat în sector 1 este divorţul amiabil. Până nu demult, aceasta nu reprezenta o opţiune pentru cei implicaţi într-un cuplu, singura opţiune fiind divorţul în instanţă, care dura foarte mult, ale căror costuri erau foarte mari, care necesită martori şi care avea implicaţii emoţionale asupra partenerilor.

Din fericire, pentru cuplurile în care partenerii nu se mai înţeleg, dar se înţeleg asupra unui singur aspect, acela de a se separa amiabil şi în condiţii bune, există opţiunea separării amiabile la Notariat Birzu. Dacă din relaţie au rezultat copii, divorţul se poate realiza tot la notar, cu acordarea rapidă a custodiei de comun acord. Singurul aspect al divorţului care mai trebuie rezolvat în instanţă este partajul.

Ce acte sunt necesare pentru divorţul la notar şi cât costă?

Pentru divorţul la notar, partenerii trebuie să prezinte următoarele acte, fără de care procedura nu poate fi iniţiată:

  • actele de identitate ale soţului şi soţiei cu mențiunea că unul din soţi pot fi reprezentaţi prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială ce se poate rezolva la orice notar public din România sau la Consulatul României, dacă unul din soţi se afla în străinătate;
  • certificatele de naştere ale soţilor în original sau în copie legalizată;
  • certificatul de căsătorie în original.

În ceea ce priveşte costurile pe care le presupune divorţul la notar, acestea sunt mult mai mici decât costurile din instanţă, în care soţii trebuie să plătească avocaţi care să îi reprezinte. Onorariul minim pentru soluţionarea cererii de divorţ prin acordul soţilor la notariat este prevăzut şi reglementate de către Anexa nr. 1 pct. 28 din Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici. Totalul taxelor pentru divorţul fără copii minori nu depăşeşte 1000 de lei.

Cât durează divorţul la notar?

Divorţul pe cale amiabilă la notar durează puţin peste 30 de zile. procedura divorţului la notar se realizează în două etape care presupun depunerea cererii şi eliberarea certificatului de divorţ. Concret, după depunerea cererii la notar se acordă un termen de 30 de zile calendaristice în care soţii se pot răzgândi.

În certificatul de divorţ nu se va face nicio menţiune cu privire la cupla unuia dintre soţi. Obţinerea numărului certificatului de divorţ şi redactarea sau eliberarea lui au loc în aceeaşi zi cu termenul acordat pentru desfacerea căsătoriei. Ceea ce înseamnă că soţii se prezintă la notar numai de două ori pentru a divorţa în decurs de 30 de zile.

Pentru a împărţi bunurile obţinute de soţi pe cale amiabilă, se poate face un contract de partaj notarial, procedura care durează tot 30 de zile şi pentru care se depun actele în acelaşi timp cu actele de divorţ. În cazul în care soţii nu se pot pune de acord în ceea ce priveşte împărţirea bunurilor, este necesară prezentarea în instanţă.

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 518