Inedita întâmplare care a dus la inventarea contorului de electricitate

Suntem obișnuiți astăzi să avem electricitate, iar când vine vorba despre activitatea de citire contor electric, aceasta este un lucru aproape banal. V-ați întrebat însă vreodată cum și când a apărut contorul de electricitate?

Ei bine, după ce Anyos Jedlik a inventat dinamul în 1861, energia electrică putea fi generată în cantități mari. Prima utilizare în masă a energiei electrice a fost iluminarea. Când acest nou produs (energia electrică) a început să fie vândut, era evident că trebuie stabilit un cost pentru el. Cu toate acestea, nu era clar care ar trebui să fie unitățile facturate și care ar fi cele mai potrivite principii de măsurare.

„Războiul curenților”: Westinghouse vs. Edison  

La 14 august 1888, în Pittsburgh, Pennsylvania, Oliver B. Shallenberger a primit un brevet pentru contorul de watt-oră, un dispozitiv care măsura cantitatea de curent alternativ și a făcut posibilă derularea de afaceri în domeniul aprovizionării cu electricitate.

Shallenberger era un fost ofițer naval angajat de Westinghouse Electric & Manufacturing Co. Westinghouse, care se implicase în „Războiul curenților” în anii 1880 împotriva lui Thomas Edison. Westinghouse, care cumpărase drepturile asupra sistemului polifazic al lui Nikola Tesla, încerca să extindă acoperirea curentului alternativ (A.C.) în casele americane. Sistemul de curent continuu (D.C.) al lui Edison era standardul american la acea vreme, dar era mai puțin practic pentru uz rezidențial.

Edison alege metoda plăcilor de zinc 

De exemplu, Edison nu a reușit să dezvolte un mijloc simplu de măsurare a energiei electrice pe care o consuma o persoană. El a apelat la o metodă chimică pentru a măsura amperi pe oră. A instalat un borcan care conținea două plăci de zinc scufundate într-un electrolit de sulfat de zinc. 

Pe măsură ce curentul electric trecea prin borcan, acesta dizolva zincul de pe placa pozitivă și pe cea negativă. În fiecare lună, lucrătorii verificau cât de mult s-a mutat zincul. Edison a preferat de fapt acest proces dezordonat și care solicita mult timp în locul unei metode mecanice, iar precizia măsurătorii a fost discutabilă.

Shallenberger descoperă din greșeală principiul de funcționare al viitorului contor electric

Lucrând la aplicații pentru alimentarea cu curent alternativ, Shallenberger a dat peste o soluție pentru problema contorizării. În timp ce se juca cu o lampă cu arc electric în 1888, un arc a căzut în interiorul lămpii. Shallenberger a văzut că arcul se rotise. Testând o bănuială, a descoperit că ceea ce făcea arcul să se rotească erau câmpurile electromagnetice formate în lampă.

În câteva săptămâni, Shallenberger a proiectat o roată care se punea în mișcare în raport cu această forță de rotație, oferind un mijloc de măsurare a amperilor pe oră pe un circuit de curent alternativ. 

Sute de mii de astfel de contoare au fost realizate în deceniile următoare. Modelul de bază al lui Shallenberger rămâne în uz astăzi. 

Pe-Internet

Articolul Anterior

Unde găsești anvelope ieftine ?

Articolul Urmator

Charter Hurghada ieftin și favorabil

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *