România este o țară care ne oferă o mulțime de locuri minunate, iar unele ne vor rămâne cu siguranță întipărite în memorie pentru totdeauna după ce le vom vizita.
Sunt locuri speciale, încărcate de istorie, care trebuiesc bifate neapărat în popasurile pe care le facem prin țară.
Iată care sunt recomandările noastre:
1. Mănăstirile din nordul Moldovei – Sunt o oază de liniște și, ajungând în zonă, vei vedea și o mulțime de peisaje extraordinare. Bucovina este în general o zonă încărcată de istorie, iar mănăstirile din zonă nu fac decât să transforme zona într-una și mai frumoasă. Recomandariile noastre sunt Voroneț, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, „Sfântul Ioan cel nou” Suceava şi Probota. Acestea îmbină elemente gotice, bizantine și regionale, dar totul într-un stil moldovenesc specific. De asemenea, și coloristica impresionează. Per total, mănăstirile din nordul Moldovei trebuie vizitate măcar o dată în viață de orice român.
2. Castelul Bran – Aflat la aproximativ 30 de kilometri de Brașov, acest castel este încărcat de istorie și e unul dintre obiectivele turistice majore din țara noastră. Castelul Bran a devenit celebru în întreaga lume datorită legendei lui Dracula. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute ce provine din țara noastră și a dat naștere apariției a numeroase filme și seriale, jocuri, iar grupul suedez Kindred a înființat cazino-ul lui Vlad, pornind tocmai de la mitul lui Dracula. Finalizat în 1382, castelul Bran este un magnet pentru turiști și un loc în care vei putea învăța numeroase povești nemuritoare.
3. Castelul Corvinilor – Cunoscut și sub numele Castelul Huniazilor, acest castel din Hunedoara reprezintă unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură gotică din România. Construit începând cu 1458, Castelul Corvinilor a fost inclus în top 10 destinații de basm din Europa. Ajungând aici vei afla o mulțime de curiozități despre felul în care Iancu de Hunedoara a construit acest castel și despre rolul sau în istorie. Taxa de vizitare este de 31 de lei pentru adulți, 7 lei pentru elevi și studenți, 16 lei pentru pensionari. Pentru poze se mai plătesc încă 5 lei.
4. Memorialul Sighet – Acesta este situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației. Trebuie să ajungi măcar o dată în viață aici pentru a afla o mulțime de informații utile care nu trebuie uitate, despre dramele trăite începând cu 1950 de foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști și politicieni, mulți dintre ei condamnați fără să fie măcar judecați. Deținuții stăteau în condiții insalubre, hrăniți cu resturi și nu li se permitea să stea ziua pe paturile din celule. În plus, nu aveau încălzire și nici nu le era permis să privească pe fereastră. Cei care încălcau regulile ajungeau la carceră. Sunt doar câteva dintre atrocitățile trăite de oameni de la rang înalt în timpul regimului comunist. Prețurile biletelor pentru memorialul Sighet sunt următoarele: adulți – 10 lei, elevi și studenți – 4 lei, pensionari – 5 lei, iar taxa de fotografiere este de 5 lei.
5. Mănăstirea Bârsana – Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, iar dacă ajungi în Maramureș nu trebuie să o ratezi. Primele atestări istorice care fac referire la această mănăstire datează tocmai din anul 1390. De altfel, întreg ansamblul monahal a fost construit din lemn, conform tradiției locale din Maramureș. Regăsim așadar poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotniță, biserica de o înălțime de 57 de metri, altarul de vară, chiliile călugărilor, capela și casa artiștilor. De asemenea, acum câțiva ani a fost construit și un muzeu. Este o oază de liniște care nu trebuie ratată în Maramureș.