Protecția muncii și situații de urgență (PSI) în unitățile medicale

Cei mai importanți profesioniști din domeniul sănătății sunt medicii și asistenții medicali. Acești profesioniști gestionează toată asistența din această perioadă grea, a pandemiei de COvid-19.

Personalul medical epuizat fizic și psihic, o realitate în spitalele din țara noastră

În acest moment în care trăim o profundă incertitudine în toate aspectele vieții, așa cum o știam până în martie 2020, există profesioniști care duc o luptă dură împotriva unui agent invizibil care ne amenință și ne ține ostatici în locuințele noastre, așa cum nu s-a mai întâmplat până acum. Există mari schimbări în lume, unele pozitive, altele devastatoare pentru mulți oameni, iar cadrele medicale rămân în prima linie a frontului, ducând zilnic o luptă acerbă pentru viața pacienților infectați cu Sars-COv-2 pe care îi au în grijă.

Lucrătorii din domeniul sănătății reprezintă aproximativ 12% din populația infectată la nivel global, iar numărul morților din rândul cadrelor medicale este și el extrem de mare.

Lipsa de pregătire a sistemului românesc de sănătate pentru o astfel de pandemie, inclusiv insuficiența personalului medical, orele de muncă extenuante, lipsa echipamentelor individuale de protecție, lipsa medicamentelor și dotărilor necesare, expun lucrătorii din domeniul sănătății la pericole uriașe care subminează dramatic și capacitatea lor de a răspunde la situații de urgență așa cum populația și-ar dori.

O lipsă cronică de ventilatoare, butelii de oxigen, paturi de terapie intensivă, paturi de reanimare, truse de testare, laboratoare și biologi împiedică cadrele medicale de a salva vieți și agravează nepermis condițiile de muncă, deja periculoase, pentru personalul medical din țara noastră.

În timpul epidemiei de coronavirus, protejarea vieții și sănătății angajaților este cea mai importantă sarcină a șefilor unităților medicale care îi angajează. Trebuie ca să se minimizeze riscul ca lucrătorii medicali și non-medicali de a se infectata cu COVID-19.

Angajatorul este obligat să protejeze viața și sănătatea angajaților săi, asigurându-le siguranța în timpul îndeplinirii sarcinilor lor de muncă.

Sindromul burnout-ului este deja foarte frecvent în rândul personalului din unitățile medicale. La orele lungi lungi în care stau la locurile de muncă și care conduc la epuizarea fizică se adaugă și o încărcătură de stres extraordinar de mare căreia cadrele medicale în cauză trebuie să îi facă față.

Un burnout profesional cauzat de un sindrom psihologic rezultat din tensiunea emoțională cronică experimentată de un astfel de profesionist din domeniul medical, asociată cu o inerentă depersonalizarea și împlinirea personală scăzută din această perioadă poate avea consecințe devastatoare.

Într-o unitate medicală se mai adaugă, în plus, riscul de contaminare cu noul coronavirus, suprasolicitarea cauzată de agentul biologic ce mai are încă foarte multe necunoscute. Nu mai vorbim de o oarecare nesiguranță în privința tratamentelor, a procedurilor medicale care se tot modifică pe măsură ce pe plan mondial apar noi și noi concluzii legate de epidemia cu care se confruntă planeta în acest moment.

Protecția muncii în unitățile medicale

Sunt luate în considerare și alte elemente ce pot conduce la anxietate; condițiile obiective de la locul de muncă pot crea probleme grave de sănătate pentru angajații din sectorul medical.

Dacă inițial ele se refereau la o lipsă acută de echipamente individuale și colective de protecție (măști, combinezoane, dezinfectanți, echipamente de sterilizare), acum ele se referă la echipamentele din secțiile ATI care nu prezintă o siguranță foarte mare în exploatare datorită lor însele sau a suprasolicitării instalațiilor electrice (a se vedea incendiile devastatoare ce au avut loc în ultima vreme în anumite secții unde erau internați bolnavi de coronavirus).

O preocupare pentru verificarea serioasă a instalațiilor electrice într-un an 2021 în care incendiile sunt la ordinea zilei este obligatorie, inclusiv pentru a mai diminua puțin din teama legată de faptul că aparatura medicală conectată la rețeaua electrică ar putea ca să se defecteze și chiar să genereze aprinderea lor, ducând la pierderi de vieți omenești, nu doar la pagube de ordin material.

Se poate ajunge la probleme grave de natură psihică a personalului din această cauză, ceea ce crește necesitatea unei atenții sporite din partea celor responsabili.

E foarte important de precizat un lucru: dacă este un adevăr acela că este în această perioadă cu toții trebuie să ne protejăm de virusul ucigaș, nu trebuie ignorate nici consecințele grave generate de condițiile lucru în sectorul medical, de modificarea relațiilor sociale și personale.

Eliminarea acelor condiții de lucru precare, care generează un nivel de stres ce se află de multe ori peste limita suportabilității și influențează sănătatea lucrătorilor, este un demers care conduce la asigurarea unui minim de confort psihic cu rezultate pozitive în activitatea de tratare a bolnavilor de coronavirus.

Pe-Internet

Articolul Anterior

Trebuie să te pregătești să îți schimbi cauciucurile? Află mai multe despre cât de importantă este schimbarea lor.

Articolul Urmator

Care sunt tendințele în ceea ce privește hainele de blană?

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *