Intr-un cuplu, indiferent de momentul in care acesta s-a format, este nevoie de comunicare si de intelegere pentru binele relatiei si al familiei extinse, acolo unde exista. Comunicarea nu este perfecta in niciun cuplu, asta e adevarul. Mai apar neintelegeri de moment, mici certuri, momente in care cei doi nu isi mai vorbesc, dar acestea se rezolva de la sine cu multa responsabilitate din partea ambilor.
Sunt si situatii in care comunicarea nu mai e posibila si se ajunge la conflicte. Pe masura ce conflictele se acutizeaza se poate ajunge la rupturi inevitabile, la divort si la certuri mult mai periculoase pentru relatii, intervine si gelozia, intervin accesele de furie.
Toate aceste probleme de comunicare se pot rezolva simplu sub indrumarea unui psihoterapeut cu experienta, in cadrul unor sedinte de terapie de cuplu. In terapia de cuplu ambii parteneri isi recunosc si isi rezolva rapid problemele de comunicare, relatia se imbunatateste treptat pe masura ce fiecare intelege unde a gresit si ce poate face pentru a evita o comunicare defectuoasa pe viitor.
La nivel individual se incearca imbunatatirea constiintei de sine si intelegerea importantei comunicarii in cuplu, indiferent de varsta, de experienta si de principiile de viata ale fiecaruia.
La sedintele de terapie de cuplu participa ambii parteneri, isi vorbesc, isi spun unul altuia, la indemnul psihoterapeutului, ceea ce gandesc, ce simt. Asa comunicarea redevine deschisa in cuplu, diferentele de opinie se discuta in mod rational si sunt foarte usor de gestionat cu ajutorul psihoterapiei de cuplu.
Terapiile de cuplu sunt excelente atat pentru cei care se afla in pragul unui posibil divort, dar si pentru cei care au insatisfactii in viata sexuala, pentru cei care au accese de gelozie si exista banuieli si de infidelitate. Putem sa apelam oricand la terapiile de cuplu si cand avem probleme in cresterea copiilor sau cand apare abuzul domestic si abuzul de substante interzise.
Pana la urma constientizarea e cel mai important pariu pe care il fac cuplurile care ajung in cabinetul unui psihoterapeut cu experienta. Psihologul poate oferi solutii realiste pentru problemele care apar din discutii si ii poate indruma pe membrii cuplurilor sa adopte anumite comportamente benefice pentru relatia lor. Totul este ca ambii parteneri sa fie deschisi spre comunicarea cu psihoterapeutul si sa isi doreasca imbunatatirea relatiei si rezolvarea problemelor existente.
Terapia de cuplu poate avea efecte foarte bune asupra ambilor parteneri care merg in cabinetele psihoterapeutilor, cu fiecare sedinta se mai face un pas spre intelegerea adevaratelor probleme si spre gasirea unor modalitati de impacare in cazul in care ruptura e deja evidenta intre parteneri. Cu cat partenerii incearca sa coopereze cu psihologul si sa discute despre cat mai multe lucruri care ii macina, cu atat rezultatele sedintelor vor fi mai bune.