Rolatoarele ortopedice au create special pentru a veni in sprijinul persoanelor cu dizabilitati, care nu se pot deplasa singure fara ajutor, dar si pentru persoanele care se afla in perioada de recuperare dupa un accident. Este vorba despre dispozitive medicale cu 3 sau 4 roti, care pot avea diferite tipuri de puteri si rezistente, in functie de cazul fiecarui pacient. In randurile ce urmeaza, persoanele interesate de astfel de obiecte pot descoperi informatii importante, de care sa tina cont atuni caute modelele ideale.
Greutatea rolatorului
Pentru inceput, pacientii trebuie sa aleaga rolatoarele in functie de greutatea acestora. Chiar daca sunt dotate cu roti, nu inseamna ca toate dispozitivele sunt la fel de usor de manuit de catre posesorii lor. De exemplu, exista modele mai usoare, care sunt realizate din aluminiu, dar si modele mai grele, din otel. Daca pacientii vor sa aiba un mers mai alert, atunci rolatoarele din prima categorie sunt perfecte. In schimb, pentru persoanele care au nevoie de mai multa vreme pentru a se recupera, modelele mai grele, care permit un mers mai lent sunt ideale.
Greutatea pacientilor
Un alt detaliu foarte important in functie de care pot cumparate cele mai bune rolatoare este referitor la greutatea pacientilor. Dispozitivele sunt impartite pe categorii, in functie de greutatea pe care o suporta. Inainte de realizarea unei investitii, consumatorii trebuie sa verifice acest aspect in descrierea produselor de care sunt interesati.
Rolatoare in functie de latime
Latimea rolatoarelor nu este esentiala doar pentru deplasarea in exterior, ci si pentru ca in casa exista anumite spatii care sunt mult mai inguste decat altele si in care pacientii au nevoie sa ajunga. Recomandat este ca utilizatorii sa masoare dimensiunea usilor (mai ales pe cea de la baie), pentru a se asigura ca vor putea folosi dispozitivele medicale acolo unde au nevoie.
Cu 3 sau cu 4 roti?
Diferenta dintre rolatoarele cu 3 roti si cele cu 4 roti este data de modul in care dispozitivele pot fi manipulate. De exmplu, rolatoarele din prima categorie sunt intotdeauna mai usoare, pot fi folosite chiar si in spatii mai restranse, insa nu sunt prevazute cu bancheta pentru odihna, asa cum se intampla in cazul rolatoarelor cu 4 roti. Mai mult, cele din a doua categorie sunt mult mai stabile si mai rezistente.
Manere reglabile
Nu in ultimul rand, pacientii care au nevoie de dispozitive medicale pentru a se deplasa trebuie sa fie atenti la manerele cu care sunt prevazute acestea. Ideal este ca manerele sa fie reglabile, pentru a permite ajustarea ori de cate ori este nevoie. In acest fel, persoanele care nu se bucura de o mobilitate independenta pot avea parte de un nivel ridicat de confort.
Per ansamblu, toate elementele mentionate in acest articol trebuie luate in considerare pentru achizitionarea celor mai bune rolatoare. Astfel, varstnicii, care nu mai au suficienta putere pentru a merge singuri se vor putea bucura din nou de un nivel mai mare de mobilitate, iar persoanele care au suferit accidente se vor putea recupera mai usor.