Nou-născuții nu au încă nu simt cand este zi sau noapte. Dorm aproape mereu și, deoarece stomacul lor micuț nu conține suficient lapte matern sau lapte praf pentru a fi satisfăcuți mult timp, se trezesc des pentru a mânca.
Cât timp trebuie sa doarma nou-nascutul meu?
Nou-născuții ar trebui sa doarma cel puțin 14-17 ore de somn pe zi. Acestia se trezesc, de regula, la fiecare 2-3 ore pentru a mânca.
Nou-născuții care dorm perioade mai lungi trebuie treziți pentru a se hrăni suficient, astfel incat sa creasca în mod sănătos în greutate – cel puțin în primele doua saptamani.
Primele luni de viață ale bebelușului pot fi cele mai grele pentru părinți, care s-ar putea trezi de multe ori pe timp de noapte pentru a se ocupa de copil. Fiecare bebeluș are un tipar de somn diferit. Unii încep să doarmă „toată noaptea” (timp de 5-6 ore la un moment dat) la vârsta de 2-3 luni, însă la alții ar putea sa apara regresia somnului 4 luni, moment în care vor simți nevoia să doarmă mai puține ore.
Cum ar trebui să doarmă bebelușii?
- În timpul primelor săptămâni de viață ale bebelușului, unii părinți aleg să împartă camera. În acest fel, bebelușul rămâne în apropiere și este mai ușor de hrănit, de consolat și de monitorizat pe timp de noapte.
- În timp ce împărțirea camerei este sigură, nu este sigur sa dormi în același pat cu bebelusul tau. Împărtășirea patului crește riscul de SIDS (sindromul morții subite a sugarului) și de a fi prins sub greutatea părinților.
- Aseaza bebelusul pe spate întotdeauna, nu pe burtă sau pe o parte. Folosește o suprafață de dormit fermă și plată și acopera salteaua cu un cearșaf elastic care să se potrivească perfect.
- Nu puneți nimic altceva în pătuț sau în coșuleț. de oaie și pernele de protecție departe de zona de somn a bebelușului.
- Pentru a evita supraîncălzirea, îmbracă-ți bebelușul în funcție de temperatura camerei și nu-i. acoperi capul în timp ce doarme. Fi atenți la semnele de supraîncălzire, cum ar fi transpirația sau senzația de căldură la atingere.
Cum sa iti ajuti nou-nascutul sa doarma
Nou-nascutii își vor forma propriul program, iar în primele câteva săptămâni sau luni, tu și bebelușul tău veți începe să vă acomodați la o rutină.
Este posibil să dureze câteva săptămâni până când creierul bebelușului tău va face diferența dintre zi și noapte. Din păcate, nu există trucuri pentru a grăbi acest lucru, dar ajută să păstreze liniștea și calmul în timpul hrănirilor din mijlocul nopții și al schimbării scutecelor. Încearcă să ții luminile scăzute și rezistă tentației de a te juca sau de a vorbi cu bebelușul tău. Acest lucru va transmite mesajul că noaptea este pentru somn. Dacă este posibil, lăsa copilul să doarmă noaptea în pătuț, astfel încât micuțul tău să învețe că acesta este locul pentru somn.
Nu încerca să îți ții copilul treaz în timpul zilei în speranța că va dormi mai bine noaptea. Bebelușii prea obosiți au adesea și mai multe probleme de somn pe timp de noapte decât cei care au dormit suficient în timpul zilei.
Dacă nou-născutul tău este agitat, este în regulă să îl legeni, să îl imbratisezi și să îi canti până se liniștește. Înfășatul (înfășurarea bebelușului într-o pătură ușoară) poate ajuta, de asemenea, la liniștirea unui bebeluș care plânge – acest lucru îi va oferi sugarului senzatie de siguranta, mimand pozitia de somn in sarcina, din uterul mamei.
Pentru primele luni de viață ale bebelușului tau, „răsfățul” nu este cu siguranță o problemă. De fapt, nou-născuții care sunt ținuți în brațe sau purtați în timpul zilei tind să aibă mai puține colici si să se dezvolte mai armonios din punct de vedere psihic. Deci, nu te sfii din a-i acorda genul acesta de atenție micutului tau.