Yoga: 3 beneficii asupra sănătății

Yoga: 3 beneficii asupra sănătății

Yoga este o practică veche de mii de ani, care se concentrează pe îmbunătățirea sănătății și a bunăstării prin mișcare, respirație și meditație. Yoga poate fi practicată în forme diferite, fie că este vorba despre Hatha yoga, Ashtanga yoga sau yoga terapeutică. Toate aceste forme oferă beneficii multiple pentru sănătatea mentală și fizică. 

Află din acest articol câteva dintre beneficiile pe care le poate aduce practicarea yoga asupra sănătății tale.

Beneficiile fizice ale yoga: flexibilitate, forță, tonifiere

Dacă vrei să afli ce beneficii are yoga, desigur, cele mai evidente sunt cele fizice. Unul dintre aceste beneficii este îmbunătățirea posturii corporale. Aceasta înseamnă că poți învăța cum să-ți menții coloana vertebrală într-o poziție corectă și să porți greutatea corpului echilibrat, reducând astfel stresul din zonele de presiune, precum gâtul și spatele. De asemenea, prin exercitarea mișcărilor specifice ale yoga, poți dezvolta o coordonare și un control mai bun asupra mișcărilor, ceea ce poate preveni accidentele și leziunile musculare.

Un alt beneficiu al practicii yoga constă în creșterea energiei fizice prin îmbunătățirea circulației sângelui și oxigenarea țesuturilor. Prin posturile specifice ale yoga, se promovează curgerea energiei libere prin corp. Acest lucru duce la o stare generală de bine și energie care ajută la îmbunătățirea realizărilor funcțiilor fizice. Mai mult decât atât, postura corectă poate duce la tonifierea mușchilor abdomenului și a spatelui.

Beneficiile psihologice ale yoga: echilibru emoțional, mai puțin stres și anxietate

Explorarea prin yoga a conexiunii dintre trup și minte te ajută să înveți cum să meditezi și să te relaxezi. Exercițiile de respirație sunt benefice, pentru că pot reduce stresul și anxietatea, oferind o stare de calm. Poziția yoga asigură concentrarea asupra prezentului și eliminarea lucrurilor care îți distrag atenția, fapt care te va ajuta la conectarea la această stare mentală calmă.

Yoga oferă, de asemenea, un mediu în care te poți accepta pe tine însuți, pe propria persoană. Fie că practici yoga în mod independent sau participând la clase regulate, vei fi acceptat fără judecată pentru ceea ce ești sau nu faci. Acest lucru face ca yoga să fie o opțiune minunată pentru oamenii care au nevoie de o cale pentru a lua controlul asupra stresului și anxietății.

Yoga poate fi deosebit de utilă pentru îmbunătățirea capacității de a fi prezent în prezent. Tehnicile specifice folosite în cadrul practicii yoga pot ajuta la conștientizarea comenzilor tale interne și externe, dar și a emoțiilor tale, indiferent de situația dată. Practica regulata iți poate oferi abilitatea de a te concentra asupra a ceea ce faci chiar acum și să eviți lucrurile care pot cauza stres și anxietate.

Beneficii pe termen lung asupra sănătății: scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea somnului și a digestiei

Practicând yoga regulat, poți reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Este posibil ca practica yoga să îmbunătățească circulația sângelui, prevenind formarea cheagurilor. De asemenea, poate fi folosită pentru a regla tensiunea arterială, contribuind la prevenirea hipertensiunii arteriale.

În plus, practicarea yoga în mod regulat stimulează funcțiile imune prin oxigenarea optimă și creșterea nivelului de energie din corp. Acest lucru te va ajuta sa te simți mai rezistent la răceli și alte boli comune. Yoga te poate ajuta, de asemenea, să te odihnești mai bine noaptea, pentru că relaxează mușchii și sistemul nervos, reglând, în același timp, respirația și ritmul inimii.  Ca rezultat, se pare că și digestia ta ar putea fi îmbunătățită.

Practicarea yoga poate avea numeroase beneficii asupra sănătății. Aceste beneficii vizează atât sfera fizică, îmbunătățind flexibilitatea și forța, cât și sfera psihologică, reducând stresul și anxietatea. Pe termen lung, yoga poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea somnului și digestiei. Practicarea regulată a yoga poate oferi o calitate mai bună a vieții. Discută cu un specialist înainte, pentru a afla dacă îți este recomandată și ție.

Surse:

  1. Woodyard, Catherine. “Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life.” International journal of yoga vol. 4,2 (2011): 49-54. Accesat pe 10 februarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/ 
  2. Mohammad, Ashu et al. “Biological markers for the effects of yoga as a complementary and alternative medicine.” Journal of complementary & integrative medicine vol. 16,1 10.1515/jcim-2018-0094. 7 Feb. 2019, Accesat pe 10 februarie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30735481/ 
  3. Brown, Richard P, and Patricia L Gerbarg. “Sudarshan Kriya Yogic breathing in the treatment of stress, anxiety, and depression. Part II–clinical applications and guidelines.” Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) vol. 11,4 (2005): 711-7. Accesat pe 10 februarie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16131297/ 

Articolul Anterior

Succesiunea: ce este si cum o realizezi

Articolul Urmator

Iată cele 3 stiluri de îmbrăcăminte care fac ravagii anul acesta

Cele mai populare