Să ai o respirație rău mirositoare este o situație care poate fi foarte enervantă. Există însă mai multe soluții pentru a evita jena creata de acest miros neplăcut. Pentru a lupta cu respirația urât mirositoare, este nevoie să știi mai multe și să respecți câteva reguli de igiena clare. În acest articol, vei descoperi mai întâi cauzele respirației urat mirositoare – pentru că trebuie să iți cunoști inamicul pentru a-l elimina. Apoi, ai la dispoziție 7 sfaturi pentru a scăpa pentru totdeauna de respirația care miroase dezagreabil.
Cauzele respirației urât mirositoare

Gura uscată

Aceasta este cea mai frecventă cauză a respirației urât mirositoare. Câțiva factori pot provoca uscăciune în gură:
• Hidratare insuficienta, adică nu bei suficienta apa
• Un somn prelungit, înseamnă peste 8 ore fără să bei apa
• Călătorii prelungite, deoarece organismul încetinește producția de salivă
Gura uscată generează celule moarte. Aceste celule moarte sunt apoi descompuse de bacteriile din gură – tocmai acest proces creează mirosul care da o respirație dezagreabila.
Limba

Procesul de descompunere a celulelor moarte acționează în principal asupra limbii. Dar poate acționa și asupra altor părți ale gurii. Mâncarea lipită între dinți are și ea efecte dezagreabile.
Dinții

Dacă nu iți speli dinții cum trebuie, bacteriile se vor acumula acolo. Prin urmare, generează și un miros urât.
Dieta

O altă cauză comună a respirației rău mirositoare este dieta zilnica. Ceapa, usturoi, mâncare picanta – toate duc la un miros neplăcut. Dar știai că și dietele rapide sau postul pot provoca o respirație rău mirositoare? Când merge pe o dietă accelerată, organismul trebuie să se bazeze pe depozitele de grăsimi. Acest proces produce cetone (un compus organic). Cetonele au un miros puternic și neplăcut, de unde și respirația dezagreabila.
Bolile

Există, de asemenea, anumite afecțiuni și boli care pot provoca respirația urâtă:
– xerostomie (o gură uscată cauzată de reducerea sau absența fluxului salivar)
– infecții nazale și orale
– boli de ficat și rinichi
– diabet
Dacă suferi de oricare dintre aceste boli, discuta cu medicul curant, pentru a te sfătui ce trebuie să faci.
Cum să știi dacă ai respirație urat mirositoare?

Înainte de a lupta cu respirația urâtă, trebuie să știi mai întâi dacă ai cu adevărat o astfel de respirație.
După cum am explicat, respirația este direct legată de limba și asta trebuie verificat înainte de orice. Nu este complicat, iți trebuie doar o lingură, un minut și simțul mirosului…
Răzuiește dosul limbii cu o linguriță. Lasă lingura să se odihnească câteva minute, până se usucă. Acum miroase lingura – este mirosul respirației tale! Există o altă tehnică – aceea de a-ți acoperi gura și nasul cu mâna și apoi respiri. Există și alte modalități de a simți mirosul gurii (tampoane de bumbac, ață dentară etc.). Vizual, este un semn bun dacă limba este roz și strălucitoare. Dar dacă limba este albicioasa și prezinta depuneri, acesta este un semn destul de rău.
Acum că ai înțeles cauzele respirației urâte, iată soluțiile pentru combaterea acesteia.
Sfaturi pentru combaterea respirației urat mirositoare
1.Bea apă frecvent

O gură uscată este favorabilă acumulării de bacterii care dau respirație rea. Soluția evidentă este să bei apă frecvent. Când gura este bine hidratată și produce suficientă salivă, reduci foarte mult riscul de a avea o respirație neplăcută
2. Folosește o racleta pentru limbă

Acesta este probabil cel mai eficient mod de a combate respirația urât mirositoare. Un răzuitor de limbă este un instrument cu ajutorul căruia iți poți răzui limba. Acest gest simplu înlătură pelicula subțire de bacterii care se acumulează pe limbă, mai ales după somn și mese. Astfel, reduci considerabil concentrația de compuși de sulf care generează respirația urâtă.
3. Spală corect gura și dinții

Pentru multe persoane, spălarea dinților nu e chiar un obicei zilnic. Sunt însă situații când nu ai unde și nici cum să iți speli dinții. Există o alternativă eficientă: apa de gură. Clătirea și spălarea sunt mai eficiente la îndepărtarea bacteriilor decât guma de mestecat sau pastile mentolate. E recomandabil să nu mănânci și nici să nu fumezi 30 de minute după ce ți-ai spălat și clătit gura. De ce ? Deoarece alimentele și fumul diluează și îndepărtează fluorul din cavitatea bucală.
4. Mergi regulat la stomatolog

Programarea la stomatolog este neapărat pentru a soluționă orice problemă legată de dantură. Vizita la medic nu trebuie să iți provoace frica, exista proceduri tehnice fără durere care iți vor rezolva problemele dentare. Daca iți întreții dinții prin vizite regulate la dentist, vei avea dinții sănătoși și o respirație proaspătă.
5. Folosește ața dentară

Bacteriile descompun alimentele care se blochează între dinți. Acest proces natural emite un miros neplăcut. O simplă trecere printre dinți a aței dentare obișnuite te poate ajuta să scapi de resturile de alimente. Deși limba este cea mai frecventă cauză de respirație urâtă, ața dentară este soluția ideală pentru a păstra igiena gurii și a dinților.
6. Reîmprospătează-ți respirația cu pastile mentolate

Pentru a-și reîmprospăta respirația, mulți oameni folosesc pastile mentolate. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient că e doar o soluție temporara. Pastilele mentolate sunt mai puțin eficiente ca spălatul pe dinți sau apa de gură.
7. Mănâncă alimente care combat respirația urât mirositoare

Ce alimente combat respirația urât mirositoare:
• Ceaiul verde are proprietăți antibacteriene puternice, care elimină mirosurile rele din gură
• Scorțișoara conține uleiuri esențiale care ucid majoritatea bacteriilor din gură. Adaugă niște scorțișoară praf în prăjitură sau în fulgii de ovăz la micul dejun sau poți pune un bețișor de scorțișoară în ceai
• Fructele și legumele crocante (mere, țelină etc.) sunt benefice împotriva respirației urat mirositoare. De ce ? Deoarece mestecarea acestor alimente produce mai multă salivă, iar textura lor fermă facilitează curățarea bacteriilor
• Pepenele, portocalele și fructele de pădure (căpșuni, zmeură etc.) sunt, de asemenea, benefice.
• Semințele de anason, cardamom, fenicul și mărar sunt semințe care combat temporar respirația urat mirositoare
• Cuișoarele au și proprietăți antibacteriene. Pur și simplu mestecați un singur cuișor
• Pătrunjelul este de asemenea un mod de a-ți împrospătă respirația
• În plus, dacă ai mâncat alimente care generează respirație urâtă, să știi că le poți neutraliza efectul consumând alte alimente. De exemplu, știai că daca bei un pahar de lapte neutralizezi mirosul neplăcut de usturoi? Dacă iți place vinul, servește și fructe crocante ca merele, de exemplu. De asemenea, poți freca o felie de lămâie pe dinți și apoi bei apă.
Fiecare sugestie de reducere a mirosului neplăcut poate fi aplicată cu ușurință de fiecare, așa că nu mai ai scuze pentru a nu elimina această problemă din viața ta.