Hranirea vitelor este un element esential pe care trebuie sa il aiba in vedere toti crescatorii de animale, astfel incat sa obtina productia de carne, respectiv de lapte dorita. Din punct de vedere economic, productia per kilogram de substante uscate care sunt oferite vitelor trebuie sa fie cat mai uscata, astfel incat antreprenorii sa eficientizeze productia. Ei trebuie sa fie cat mai bine pregatiti inainte de a pune bazele unei ferme si trebuie sa stie cel putin urmatoarele detalii!
Sisteme speciale pentru hranirea vitelor
Daca in gospodariile personale, indivizii se pot ocupa singuri de hranirea vitelor, cand vine vorba despre ferme, lucrurile stau diferit. Fermierii trebuie neaparat sa isi achizitioneze sisteme automatizate, pe care sa le foloseasca pentru a putea hrani simultan cat mai multe animale. Ei au la dispozitie o gama larga de echipamente pe care le pot folosi, in functie de numarul de vite pe care il au, dar si in functie de varstele acestora. De exemplu, important de stiut este ca sistemele automate de hranire sunt create pe baza unor serii de senzori si tehnologii moderne, care ajuta considerabil la imbunatarirea managementului hranii.
Senzori de greutate
Senzorii de greutate au rolul de a masura greutatea hranei pe care fermierii o folosi, trimitand rezultatele intr-un timp foarte scurt pe ecranul utilizatorilor. Este vorba despre dispozitive care functionaza cu ajutorul unei deformari elastica a arcurilor care sunt actionate de greutate furajelor. Ulterior, greutatea este citita pe o scala. Avantajele de care au parte fermierii atunci cand folosesc senzori de greutate sunt legate de faptul ca pot administra mult mai bine cantitatile de furaje si pot pastra o evidenta clara a acestora in timp.
Care sunt necesitatile animalelor?
Un alt element foarte important pe care antreprenorii trebuie sa il aiba in vedere este legat de faptul ca vitele au nevoie de cantitati diferite de hrana in functie de varsta pe care o au. De aceea, recomandat este ca animalele sa fie impartite pe categorii, iar astfel pot fi hranite mult mai eficient. De exemplu, viteii nu mananca niciodata la fel ca vitele ajunse deja la maturitate. Mai mult, fermierii trebuie sa tina cont si de rasele pe care le au, intrucat acestea se dezvolta diferit de la o categorie la alta.
Alternarea hranei
Nu in ultimul rand, fermierii trebuie sa alterneze hrana pe care o achizitioneaza vitelor. Animalele se pot plictisi la un moment dat atunci cand mananca acelasi lucru pentru o perioada indelungata, iar sansele ca productia de carne si de lapte sa scada considerabil din aceasta cauza sunt foarte ridicate. Recomandat este ca antreprenorii sa gaseasca cele mai bune variante de hrana, pentru a obtine produsele de calitate pe care si le doresc.
In prezent exista foarte multe variante de hrana pentru vite. Fermierii trebuie sa stie care sunt necesitatile animalelor pe care le au, sa puna in balanta costurile acestora cu avantajele pe care le obtin, iar apoi sa cumpere furajele potrivite, astfel incat sa le ajunga cel putin pentru cateva saptamani!