Există mai multe modalități de a reduce consumul de energie electrică în locuința voastră, începând de la simple modificări comportamentale până la îmbunătățiri pe care le puteți face în casă. Cele două motive importante pentru a consuma mai puțină energiei electrică sunt facturi mai mici și protejarea mediului înconjurător.
Iată cele mai frecvente trei modalități de a economisi energie electrică în casa dumneavoastră.
1. Modificați-vă comportamentul de zi cu zi
Economisirea energiei se poate face foarte simplu prin oprirea luminilor sau a aparatelor atunci când nu aveți nevoie de ele. De asemenea, puteți utiliza mai puțin aparatele cu consum mare de energie efectuând manual sarcinile casnice, cum ar fi să vă uscați hainele în mod natural în loc să le puneți în uscătorul electric sau să spălați vasele manual.
Modificările care au cel mai mare potențial de economisire a utilităților sunt reducerea căldurii, utilizarea termostatului în timpul iernii și folosirea aparatului de aer condiționat mai puțin vara. Costurile de încălzire și răcire reprezintă aproape jumătate din facturile medii ale serviciilor de uz casnic, astfel încât aceste reduceri ale intensității și frecvenței încălzirii și răcirii oferă economii mari.
Există instrumente pe care le puteți utiliza pentru a afla unde se înregistrează cel mai mare consum de energie electrică în casa voastră și ce aparate utilizează cea mai multă energie electrică în fiecare zi. Este foarte important să utilizati si un calculator consum care va estimeaza factura la energie electrica.
2. Instalați un termostat programabil sau inteligent
Un termostat inteligent poate fi setat pentru a opri automat sau pentru a reduce încălzirea și răcirea în perioadele în care dormiți sau plecați de acasă. Când instalați un termostat programabil, eliminați consumul de energie irosit prin încălzirea și răcirea locuinței.
Termostatele programabile există în diferite modele care pot fi setate pentru a se potrivi programului vostru săptămânal. Caracteristicile suplimentare ale termostatelor programabile pot include indicatori pentru momentul înlocuirii filtrelor de aer sau a problemelor sistemului HVAC, care îmbunătățesc, de asemenea, eficiența sistemului vostru de încălzire și răcire.
3. Izolați-vă locuința
Izolațiile sau etanșarea „scurgerilor” de aer la nivelul locuinței reprezintă o modalitate excelentă de a reduce cheltuielile pentru încălzire și răcire. Cele mai frecvente locuri prin care se pierde căldura sunt gurile de aerisire, ferestrele și ușile. Pentru a preveni aceste pierderi, trebuie să vă asigurați că nu există fisuri sau deschideri între perete și ventilație, fereastră sau cadrul ușii. Puteți apela la izolații pe bază de polistiren sau spumă, vată minerală etc.
Știai că aproape 30% din pierderile de căldură au loc din cauza spațiilor neizolate din casă? O izolație bună înseamnă și un grad ridicat de confort, datorită menținerii unei temperaturi constante și plăcute în locuință, cu un consum redus de energie electrică și evident facturi mai mici.