Acum se pot comanda motoare pas cu pas online!

Știai că acum poți comanda online motoare pas cu pas de la Automatic.ro?

Ce sunt motoarele pas cu pas (MPP)?

Un motor pas cu pas este un motor electric rotativ, cu deplasări unghiulare discrete ale rotorului, efectuat datorită impulsurilor semnalului de control.

De unde provine denumirea de motor pas cu pas?

MPP este un tip de motor sincron cu poli aparenți pe ambele armături. Cînd apare un semnal de comandă pe unul din polii statorici rotorul se va deplasa până când polii săi se vor alinia în dreptul polilor opuși statorici. Rotirea acestui tip de rotor se va face practic din pol în pol, adică… din pas cu pas! 

Acest echipament electromecanic care convertește impulsurile electrice în mișcări mecanice fine are o serie de avantaje evidente comparativ cu alte tipuri de motoare cunoscute în prezent:

– rotația unghiulară a motorului este în directă corelație cu pulsul electric aplicat;

– motorul are momentul maxim în poziția Off dacă bobinele sunt alimentate;

– permite o poziționare exactă, cu o marjă de eroare de circa 3 – 5% la un pas (care nu se cumulează de la un pas la următorul):

– are un răspuns foarte bun la On, Off sau schimbarea direcției de rotație;

– deoarece un astfel de motor nu are perii de contact la motor, se caracterizează printr-o durată de funcționare direct legată de rulmenți;

– are o paletă extinsă de viteze de rotație;

– un astfel de motor poate genera viteze foarte reduse cu sarcina legată direct pe axul dispozitivului în cauză.

Un motor pas cu pas, ca orice motor electric rotativ , este format dintr-un rotor și un stator. Statorul este partea fixă, rotorul este partea rotativă.

Statorul este partea exterioară a motorului pas cu pas compusă din carcasă, bornele de alimentare, armătura feromagnetică statorică și înfășurarea statorică. Rotorul este partea mobilă a unui motorului pas cu pas se află la interior. Rotorul este compus dintr-un ax și o armătură rotorică ce susține înfășurarea rotorică. De menționat este și faptul că între stator și rotor există o porțiune de aer numită întrefier absolut necesară deoarece face posibilă mișcarea rotorului față de stator. Există și un parametru denumit grosimea întrefierului care, pentru cunoscători, reprezintă o informație prețioasă cu privire la performanțele motorului respectiv.

Motoarele pas cu pas se clasifică astfel:

MPP cu magnet permanent în rotor (rotor cilindric și disc) – de tip activ;

MPP cu reluctanță variabilă (rotor cilindric dințat din tole) – de tip reactiv;

MPP hibride (cu magnet permanent și reluctanță variabilă) – de tip activ.

Toate cele 3 categorii de motoare pas cu pas pot să fie cu un singur stator (monostatorice) sau cu mai multe statoare (polistatorice).

Motoarele pas cu pas diferă în funcție de performanțele referitoare la unghiul de pas, cuplul limită și frecvența maximă de funcționare.

Astfel, MPP reactive pentru că au pașii dentari foarte mici pot funcționa la frecvențe de comandă mult mai mari decât motoarele pas cu pas de tip activ. Mai exact, dacă la un motor pas cu pas activ frecvența de comandă este de maxim 400 de impulsuri/s, la unul reactiv acest parametru poate ca să ajungă chiar și până la 3.000 impulsuri/s.

Mai trebuie menționat și că un MPP de tip activ are o viteză de rotație mai mare decât MPP de tip reactiv tocmai pentru că unghiurile de pas sunt mai mari.

Alimentarea unui MPP este în regim de impulsuri, cu tensiune monopolară sau bipolară în secvență simplă, dublă sau mixtă.

Unde se utilizează motoare pas cu pas?

În prezent se folosesc în mod curent motoare pas cu pas în multe domenii:

– pentru acționarea multor mașini unelte cu comandă numerică;

– în industria metalurgică și ușoară;

– la dotarea unor sisteme periferice IT;

– în aeronautică etc.

Pentru că toate comenzile ce se dau unui astfel de motor din clasa MPP se fac electronic se pot obține deplasări foarte precise.

Dacă ai nevoie de un astfel de motor pas cu pas, îl poți comanda online acum de pe site-ul automatic.ro.

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 905