Acum, dupa ce ati decis sa cumparati un brad artificial de Craciun, apare marea intrebare: cum aleg? Si, mai presus de toate, de ce doi copaci de Craciun aparent la fel si de aceeasi inaltime costa de doua ori mai mult decat celalalt?
Ei bine, daca aveti rabdare sa ma urmati in acest articol, va garantez ca, in termen de 10 minute, veti deveni un expert in pomi de Craciun artificiali.
Brazii artificiali cu aceeasi culoare, inaltime si tip de pom, au costuri diferite si calitati diferite, in principal din 3 motive: materialul din care este fabricat bradutul, clasicul PVC, sau POLIETILENA (PE) care imita mai bine bradul natural, precum si numarul de crengi.
Tipul de asamblare si deschiderea ramurilor unui brad artificial de Craciun
Pentru a cumpăra un brad artificial de Craciun de lux sau unul ieftin, vezi promotii pe BraziCraciun.net. Inainte de a vorbi despre cele 3 caracteristici fundamentale care determina pretul brazilor, sa cheltuim cateva cuvinte pe „tip”. De fapt, exista brazi verzi sau colorati cu alte culori, presarati cu zapada sau plini de zapada, de parca ar fi fost expus unei ninsori abundente. Apoi, exista brazi artificiali de Craciun care simuleaza diferitele culori de toamna ale coniferelor, deci nu numai verde, ci maro sau care tind spre galben portocaliu.
Pomii de Craciun sunt apoi impartiti in:
- Slim sau normal
La inaltime standard de pamant, sau cu ramuri pana la pamant. Catargele slim au un diametru usor mai mic la baza decat forma traditionala a triunghiului, prin urmare, mentinand un efect excelent, la aceeasi inaltime sunt mult mai putin voluminoase.
Din acest motiv, acestea sunt din ce in ce mai solicitate, deoarece, desi mai putin realiste, rezolva bine problemele spatiale in medii nu prea mari.
In ceea ce priveste pomii de Craciun cu picioare vizibile, sau numiti „ramuri pana la pamant”, este o chestiune de gust: in primul caz, piciorul copacului este vizibil, este adesea urat si va fi apoi acoperit si decorat cu o tesatura speciala sau hartie colorata, dar are marele avantaj ca putem pune cadourile sub bradul de Craciun.
Daca, in schimb, alegem un copac de inaltime completa, adica cu ramurile pana la pamant, atunci vom fi rezolvat problema piciorului vizibil inestetic. Vom avea un brad de Crăciun mai putin realist si putem pune cadourile aproape de pom, dar nu sub el!
Apoi ajungem la faimoasele 2 caracteristici fundamentale
- Material
Brazii sintetici traditionali sunt din PVC. O masina rupe ramurile, care sunt apoi asamblate una cate una. Efectul realist nu este cel mai bun si aceasta este critica majora facuta in ultimii ani copacilor sintetici in comparatie cu cei traditionali: de la distanta pot fi si draguti, dar de aproape nu se pot compara cu cei reali.
De ceva timp, insa, au aparut pe piata brazi de craciun artificiali care au ramuri turnate in polietilena.
Acestia sunt extrem de realistici, practic identici cu cei reali, nu degeaba sunt numiti si cu aspect natural. Chiar la atingere iti pare ca atingi un brad adevarat, au crengute tridimensionale, precum si ace si chiar inteapa putin, ca si copacii adevarati.
Cu toate acestea, aceasta tehnologie este mult mai scumpa decat cea traditionala, atat de scumpa incat de multe ori chiar si copacii din polietilena sunt de fapt amestecati, adica au doar ramurile exterioare realizate cu noua tehnologie, in timp ce cele interne, mai ascunse, care fac doar culoarea si volumul, sunt inca din PVC.
- Numarul de varfuri
Sau, dupa cum se raporteaza pe unele pachete, numarul de crengi. In realitate, este intotdeauna numarul total de crengi ale copacului. Un fapt foarte important, din doua motive: cu cat numarul de varfuri este mai dens, cu atat bradul este mai plin, gros si, prin urmare, mai frumos.
Cu cat este mai dens, cu atat il putem deschide mai corect. Chiar si pe site-uri web, cum ar fi in magazine, de multe ori copacii cu cateva varfuri sunt deschise incorect, adica deschiderea tuturor varfurilor fiecarei ramuri ca si cum ar fi petalele unei flori flower opening, pentru a umple vizual gaurile datorita numarului redus de ramuri.
Acest lucru are ca rezultat un efect destul de urat, tocmai pentru ca nu este realistic. In natura, ramurile brazilor, laricilor si pinilor apar „ca un evantai”. Dar daca deschidem un copac cu cateva varfuri in acest fel, vom obtine un efect dezbracat si dezastruos. De aceea, specialistii recomanda desfacerea crangutelor in toate directiile.
Picioarele (suportul) bradului
Printre brazii de Craciun artificiali exista variante cu ramuri pana la pamant sau cu baza vizibila. Pe care sa-l alegi? Bineinteles ca este o chestiune de gust, dar trebuie sa luam in considerare si faptul ca cei cu „picioarele” descoperite de multe ori nu arata frumos, asa ca trebuie sa fie mascati cu huse de baza speciale, hartie colorata, tesatura sau zapada artificiala.
Avantajul este ca, conform traditiei, pachetele pot fi plasate sub brad. Dimpotriva, bradul fals cu ramurile care ajung la sol prezinta cu siguranta un aspect mai scenografic, dar cadourile vor fi asezate alaturi si efectul nu va fi exact acela al unui brad artificial de Craciun realist, chiar daca foarte elegant.
Daca te-ai intrebat vreodata care este originea bradului de Craciun citeste articolul de mai jos: