De ce face laptele praf spumă

Laptele praf a fost lansat pe piaţă în 1923, pentru a uşura sarcina mamelor care, fie pierdeau lactaţia, fie erau nevoite să se întoarcă la locul lor de muncă într+un timp cât mai scurt.

De la lansarea produsului şi până în prezent, laptele praf a trecut prin zeci de modificări ale formulei, devenind un surogat  versatil al laptelui matern, cu diverse formule create special pentru a răspunde nevoii de dezvoltare sănătoasă a sugarilor.

Diversitatea formulelor de lapte praf este dată şi de faptul că o mare parte dintre acestea sunt mixate pentru a facilita ingerarea şi absorbţia cât mai uşoară a alimentului de către micuţi. Pentru multe dintre mămici, apariţia spumei în momentul dizolvării laptelui praf în apă este un semnal de alertă, dar explicaţia este una destul de simplă.

Mixuri diverse

Sursa Foto: Pixabay

Diversele formule de lapte praf aflate pe piaţă la această oră se bazează pe diferite mixuri ale ingredientelor, astfel încât acestea să asigure un tranzit intestinal uşor pentru sugari, dar să le adauge şi necesarul de elemente nutritive pentru dezvoltarea lor armonioasă.

  • Formulele de lapte praf au consitenţe, texturi şi gusturi diferite, ca urmare a proporţiilor diferite în care sunt mixate ingredientele.

În multe cazuri, consistenta mai redusă a laptelui praf poate duce la formarea spumei în momentul pregătirii laptelui praf.

Bule de aer

Sursa Foto: Pixabay

În acelaşi timp, agitarea laptelui în biberon pentru o diyolvare completă a laptelui praf duce la acumularea aerului în lichid şi formarea spumei la suprafaţa lichidului. Lăsat să se liniştească, lichidul va elimina cât mai repede aerul, domolind şi spuma de la suprafaţa laptelui.

Este spuma un pericol ?

Sursa Foto: Pixabay

 Bulele de aer din spuma laptelui praf pot provoca gaze şi dureri de burtă celui mic. Fie laşi lichidul să elimine treptat bulele de aer, fie citeşti cu mai multă atenţie recomandările producătorilor, trecute de obicei pe cutia de lapte praf.

  • În funcţie de mixul folosit în formula de lapte praf, agitarea excesivă a biberonului, turnarea lichidului supraîncălzit sau nerespectarea dozajului pot duce la apariţia spumei în biberon.

Nu există un pericol iminent în ingerarea spumei de lapte praf, dar vei avea un prunc nervos, gata să izbucnească în plâns în orice moment, din cauza disconfortului resimţit la nivel abdominal.

Trucuri pentru eliminarea spumei

Sursa Foto: Pixabay

Există câteva metode care te pot ajuta să eviţi apariţia spumei în biberon, în momentul în care pregăteşti laptele praf pentru cel mic, indiferent de mixul de ingrediente folosit în formula laptelui praf.

  • Spuma apare de obicei în momentul în care biberonul este agitat, pentru a facilita dizolvarea laptelui praf în apa caldă. Evită acest obicei şi vei avea o zi sau o noapte liniştită alături de micuţul tău.

Cel mai simplu mod de a reduce nielul de spumă format în biberon este adăugarea apei mai întâi, în proporţia recomandată de producători şi abia apoi presărarea laptelui praf peste lichid.

Amestecă după aceea cu coada unei lingurite de cafea pentru o bună diyolvare a laptelui praf. Vei vedea că biberonul nu se mai umple de spumă.

  • La fel de bine, poți mixa laptele într-un vas separat și abia apoi să îl torni în biberon.

Un alt truc util constă în strecurarea laptelui cu spumă printr-o sită și reintroducerea lui în biberon.

Substanțe speciale

Sursa Foto: Pixabay

Există chiar și un set de picături, total inofensive, care se pot picura peste laptele agitat din biberon pentru a reduce cantitatea de lapte formată în interior.

  • Mylicon este una din substanțele care pot fi adăugate în laptele din biberon pentru a elimina bulele de aer prezente sub formă de spumă. Atenție însă la prospectul care însoțește acest produs!

Cel mai bine însă ar fi să te consulți cu medicul pediatru înainte de a apela la astfel de soluții.

Presat de timp?

Sursa Foto: Pixabay

În multe cazuri, timpul e cel care ne presează să îi dăm copilului cât mai repede porția lui de lapte praf, pregătită la  repezeală. Sigur, cel mai ușor ar fi să așteptăm ca bulele de aer să se elimine în mod natural, dar când timpul devine cel mai mare inamic…

  • Biberonul trebuie să fie, la rândul său, unul potrivit. Alege un biberon cu formă ușor curbată, astfel încât laptele să curgă în gura copilului cât mai apropae de o înclinație de 45 grade.
  • Tetina trebuie să fie și ea una potrivită, de tip mono-valvă, care să nu permită acumularea altor cantități de aer în interior și formarea unui nou strat de spumă.

În astfel de cazuri, postura copilui care își soarbe porția de lapte praf poate salva o zi de liniște pentru părinți. Sprijină copilul cu capul pe antebrațul tău, înmâneayă-i biberonul și înclină-l astfel încât să trimită stratul de spumă cât mai spre fundul recipientului. Urmărește ritmul în care sugarul absoarbe lichidul și îndepărtează rapid  biberonul când ajunge la spumă. În felul acesta, poți fi sigură că micuțul nu va suferi în perioada următoare de acumulări de gaze în stomac și dureri care să îi strice odihna.

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 905