De ce să alegi o proteză scheletata în locul unei proteze clasice? Ce avantaje aduce această variantă?

Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de pierderea definitivă a dinţilor, în întâmpinarea cărora vine stomatologia modernă cu soluţii adaptate şi cu proteze din ce în ce mai aproape de aspectul natural al dinţilor şi pentru o masticaţie corectă. Protetica dentară, potrivit Dentik, o clinică dentară care oferă și derularea programelor de rezidențiat în stomatologie generală, este una din ramurile cele mai solicitate ale stomatologiei moderne, iar pacienţii vor avea de ales între o proteză scheletată şi una clasică.

Pierderea mai multor dinţi nu trebuie să fie un motiv de întristare sau de maximă îngrijorare pentru că există soluţii pentru fiecare pacient în parte. Astfel, protezele dentare sunt foarte valoroase, au un caracteri terapeutic şi estetic şi oferă soluţii clasice, cu proteze simple, fixe, dar şi proteze scheletate sau proteze pe implant. Cert este că alegerea aparţine atât pacientului, cât şi medicului specialist.

Ce trebuie făcut în cazul pierderii dinţilor?

Edentaţia totală sau parţială poate afecta orice categorii de pacienţi, de orice vârste, dar din păcate, din ce în ce mai mulţi adulţi cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani sunt nevoiţi să apeleze la o formă de proteză dentară. Vârsta, fumatul, igiena orală, boala parodontală, traumele, cariile dentare şi anomaliile dentare, toate pot duce la edentaţie şi în lipsa dinţilor, masticaţia nu mai poate fi realizată în mod corespunzător, apar probleme de sănătate ale pacienţilor, precum şi probleme ce ţin de încrederea în forţele proprii.

Metodele principale de înlocuire a dinţilor lipsa sunt:

·   protezele dentare – fixe sau detaşabile, ideale pentru înlocuirea dinţilor lipsa şi pentru obţinerea unui zâmbet complet, fermecător, dar şi pentru o masticaţie corespunzătoare;

·   punţile fixe – ideale atunci când există mai puţini dinţi lipsă de înlocuit şi ceilalţi dinţi sunt suficient de puternici încât să poată fi şlefuiţi şi să susţină o astfel de lucrare;

·   implanturi dentare – metode de înlocuire a dinţilor lipsa foarte rezistente care presupun înserarea unei rădăcini artificiale în osul maxilarului şi aplicarea unei coroane sau a unei punţi.

Cum alegi tipul potrivit de proteză dentară?

Proteză dentară scheletata este doar una din tipurile de proteze dentare disponibile. Aceasta proteză est parţială, recomandată pacienţilor care nu mai au o parte din dinții naturali, însă cei rămaşi sunt suficient de puternici pentru a susţine o lucrare protetică. Protezele scheletate se recomandă când situaţia clinică nu permite aplicarea unei punţi fixe cimentate, pacienţii nu au posibilităţi financiare foarte mari pentru a înlocui dinții pierduţi cu implanturi sau au afecţiuni generale care contraindica intervenţiile chirurgicale mai ample.

Protezele scheletate sunt formate din mai multe elemente, cadrul metalic determinând stabilitatea perfectă a acestora şi permiţând o îndepărtare şi o igienizare corectă. Există proteze scheletate simple sau cu mecanisme speciale de legătura şi prezintă următoarele avantaje impresionante:

·   redarea funcţionalităţii şi morfologiei sistemului dentar şi maxilar;

·   soluţie mai puţin invaziva pentru pacienţii cu mai mulţi dinţi lipsă;

·   posibilitatea corectării trăsăturilor fizionomice;

·   salvarea dinţilor naturali;

·   menţinerea unei relaţii bune între maxila şi mandibula;

·   îmbunătăţirea confortului şi sporirea gradului de stabilitate;

·   durata de utilizare de peste 1 deceniu;

·   riscuri foarte scăzute de deteriorare accidentală;

·   posibilitatea de a fi completate cu dinţi artificiali pe măsură ce alţi dinţi naturali cad.

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 905