Flipchart-ul, un obiect office mereu la modă

Și în 2020 modelele de flipchart la preț avantajos vor fi la mare căutare, indiferent cât de mult ne vor invada noile mijloace moderne, digitalizate, de a face prezentări.

Flipchart-ul se numără printre acele materialele didactice  cu rol de asistent de prezentare, care permite să rotiți foile pe măsură ce sesiunea se desfășoară și să tratați toate punctele de bază ale unui conținut fără a omite sau a modifica ordinea subiectului abordat.

Aceste foi sunt perfecte pentru a prezenta informații (scrise, desenate) cu un conținut secvențial, care facilitează sarcinile de învățare.

Afișarea succesivă a materialului și însoțirea prezentării fiecărei foi de hârtie cu explicația sau comentariile corespunzătoare este de mare ajutor lectorului. 

De obicei, flipchart-ul este format dintr-o placă albă montată pe un șevalet și pe care este atașat un rulou de hârtie, atașat la șevalet / tablă cu un inel, bandă sau cleme speciale.

Este un instrument simplu de fabricat, cu puține unelte și materiale și, fiind portabil și, în multe cazuri chiar pliabil, poate să fie transportat sau mutat fără niciun efort.

Avantajele unui flipchart:

– au un cost redus;

– sunt ușor de utilizat;

– îți pot permite pregătirea în avans;

– este un obiect office ușor de transportat și manevrat;

– permite păstrarea informațiilor scrise și revizuirea acestora ori de câte ori este necesar;

– prin intermediul lui se îmbunătățește expunerea și interactivitatea cu publicul.

Dezavantajele unui flipchart:

– zona de scriere este destul de limitată;

– este un obiect office de afișaj ce se poate utiliza doar pentru audiențe mici;

– nu puteți corecta erori prin ștergere;

– informațiile notate, desenate sunt permanente;

– nu permite utilizatorului ca să facă niște copii ale conținutului scris și să le distribuiți cursanților decât dacă sunt fotografiate cu telefonul.

Tipuri de flipchart-uri

Datorită tipului de suprafață, două tipuri de flipchart-uri sunt cele mai frecvent utilizate. Primul dintre ele este flipchart-ul non-magnetic, ceea ce face posibilă scrierea cu markerele pe ea. 

Al doilea tip este flipchart-ul magnetic, care are avantajul de a permite să fie atașate pe el elemente suplimentare.

Flipchart este unul dintre acele dispozitive office pe care le putem folosi pentru foarte multe aplicații creative. 

În primul rând, ne poate servi în munca de zi cu zi, de exemplu, putem scrie sarcini care trebuie îndeplinite într-o anumită zi sau săptămână. Vor fi ușor vizibile și ne vom aminti obiectivele. 

Flipchart-ul va fi util, de asemenea, în timpul ședințelor de birou, prezentarea rezultatelor muncii, publicitate.

Atunci când intenționați să cumpărați un flipchart, trebuie să acordați atenție mai multor parametri:

1. Tipul suportului

Cel mai obișnuit este trepiedul.

Avantajele includ greutatea relativ mică a plăcii suport, au dimensiuni mici după pliere (trepiedul iese doar dincolo de conturul flipchart-ului) și prețul redus. Dezavantajele includ stabilitatea moderată a plăcii după desfășurare. 

2. Tipul suprafeței

Cele mai frecvente sunt suprafețele melaminate, lăcuite și ceramice. În prezent, există plăci cu suprafețe de sticlă și plexiglas.

3. Proprietățile suprafeței

Practic toate flipchart-urile au o suprafață de ștergere uscată, adaptată pentru scrierea pe ea cu markere speciale și care se șterg cu un burete special. Suprafața plăcii poate fi magnetică (tablă) sau nemagnetică (melamină).

4. Echipamente suplimentare

Toate flipchart-urile sunt echipate cu suporturi de blocuri (rulouri) de hîrtie, dar este important ca acestea să fie reglabile (acest lucru vă permite să reglați distanțarea lor la diferite blocuri de hârtie). În plus, accesoriile utile sunt raftul pentru accesorii sau un mâner special.

5. Dimensiunea plăcii

Cea mai obișnuită dimensiune a plăcii flipchart este de aproximativ 100 x 70 cm, în timp ce plăcile cu o dimensiune puțin mai mică sunt de asemenea disponibile: 90 x 60 cm. Merită să fiți atenți atunci când alegeți o placă, precum și mai târziu când cumpărați blocuri (în magazine, dimensiunea cea mai obișnuită a blocului este de 100 x 65 cm, care poate să nu se potrivească cu plăcile mai mici).

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 905