Mulți oameni asociază pierderea memoriei cu îmbătrânirea. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, observă că memoria „le joacă feste” – uită tot mai des de ziua de naștere a unui prieten, unde au lăsat cheile mașinii, uită nume, numere etc.
Este uitarea accidentală sau este vorba de o pierdere a memoriei pe termen scurt? Trebuie ştiut faptul că, există factori specifici care pot provoca afectarea memoriei, chiar și la o vârstă mai fragedă. Astfel de factori sunt: abuzul de alcool, droguri, fumat, anumite medicamente, insomnie, stres, depresie, deficiențe nutriționale, traumatisme craniene, demență, accident vascular cerebral. Și chiar dacă afectarea memoriei este asociată cu diverse cauze, poate fi îmbunătățită semnificativ cu produse naturale, precum:
Ginkgo biloba, recomandată în special vârstnicilor
Ginkgo biloba este una dintre cele mai populare plante din lumea modernă. Alături de numeroasele beneficii terapeutice, se remarcă și prin capacitatea de a îmbunătăți memoria. Efectele ginkgo biloba au fost studiate la persoanele cu boala Alzheimer și s-a constatat că au capacitatea de a susține celulele nervoase deteriorate de boală, ceea ce îmbunătățește învățarea, activitățile zilnice, comportamentul social și reduce sentimentele de depresie.
Alte efecte ale ginkgo biloba includ îmbunătățirea circulației sângelui în tot sistemul nervos central, care promovează funcția creierului. Extractul standardizat de frunze de ginkgo biloba are efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice, îmbunătățește circulația sângelui în creier și protejează celulele creierului de beta-amiloizi (proteine neregulate care se acumulează în creier la persoanele cu boala Alzheimer). Se crede, de asemenea, că extractul de Ginkgo biloba suprimă deteriorarea celulelor nervoase, promovează dezvoltarea acestora și stimulează generarea de celule noi în zonele vulnerabile ale creierului.
Aronia și Ginkgo Biloba pentru un efect pozitiv asupra memoriei
O combinație bine echilibrată de ginkgo biloba și fructele de aronia este o sursă indispensabilă de substanțe bioactive valoroase. Fructele de aronia au cea mai mare concentraţie de vitamina P, vitamina C, vitamina B1, B2, B6, B9, PP, E, K și altele.
Activitatea antioxidantă și sinergică ridicată a celor două plante ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la imbunatatirea memoriei in mod natural. Această combinaţie este utilizată și pentru detoxifierea organismului după radiații și chimioterapie.
Rozmarinul, condimentul care îmbunătăţeşte memoria
Pe lângă faptul că este un condiment foarte aromat, rozmarinul este folosit în mod tradițional pentru a îmbunătăți memoria slabă. Conform unor studii, chiar și inhalarea parfumului poate avea un efect benefic. Efectul rozmarinului se explică prin proprietățile sale antioxidante și nivelurile mai scăzute de cortizol (hormonul stresului) și, prin urmare, de anxietate. Pentru a ameliora stresul și a crește memoria și concentrația, uleiul de rozmarin poate fi combinat cu alte uleiuri aromatice.
Se infuzează o linguriță de rozmarin uscat (sau o crenguță de rozmarin proaspăt) într-un pahar cu apă clocotită timp de aproximativ cinci minute. Se strecoară și se adaugă miere după gust, dacă este necesar. Se bea zilnic câteva săptămâni. Se pot adăuga câteva picături de ulei de rozmarin şi la umidificator.
Pentru problemele persistente și speciale de memorie, clarificarea diagnosticului rămâne obligatorie. Tratamentul trebuie să fie sub control specializat!