Proaspetele mămici, care tocmai au adus pe lume un bebeluș și care sunt pentru prima dată la o astfel de experiență au nevoie de mult ajutor pentru a descurca și pentru a le oferi celor mici tot ce este mai bun. De exemplu, femeile trebuie să știe cum se ocupe de alimentația bebelușilor, astfel încât să le asigure toți nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta cât mai bine din punct de vedere fizic și psihic. Este esențial că reprezentantele sexului frumos să aibă în vedere, de exemplu faptul că pot folosi și lapte praf, dacă nu au suficient lapte matern, iar în rândurile de mai jos pot descoperi cum să-l prepare corect.
Mesele pentru bebeluși trebuie organizate foarte bine
Este adevărat că la vârste fragede, copiii mănâncă puțin și des, dar pentru a-i învăța cu un program bine organizat pe cei mici, mamele trebuie să-și creeze un orar strict când vine vorba despre a-i hrăni. De preferat este că bebelușii să fie hrăniți din 2 în 2 ore, în funcție de apetitul pe care îl au.
Cum se pregătește corecte laptele praf?
Unele mame se confruntă cu lipsa laptelui matern imediat după naștere, așa că nu trebuie să existe să folosească lapte praf. Pregătirea acestuia se face astfel:
• spălarea mâinilor și sterilizarea biberonului – primul pas pe care trebuie să îl facă femeile este acela de a se spăla foarte bine pe mâini, pentru a îndepărta bacteriile, iar apoi trebuie să curețe biberonul și îl sterilizeze. Mai mult, și suprafața de lucru trebuie spălată foarte bine;
• apa trebuie fiartă timp de 1 minut – se recomandă utilizarea apei îmbuteliate. Cea de fântână ar putea fi periculoasă, dacă nu sunt este 100% curată;
• proporția de lapte praf și apă, mereu indicată pe cutiile produselor: pentru a determina cât de mult lapt trebuie să adauge în apă, femeile trebuie să citească indicațiile de pe cutie. De regulă, se folosește o măsură de pudră pentru 30 de ml de apă;
• pregătirea laptelui – prima dată trebuie pusă apa fierbinte în biberon, iar deasupra laptele praf. Se omogenizează conținutul foarte bine, iar la final se lasă la răcit până ce compoziția ajunge la temperatura camerei.
Introducerea legumelor și a fructelor în alimentația bebelușilor
Pe măsură ce timpul trece, femeile pot începe să diversifice alimentația pentru bebeluși. De exemplu, recomandat este să le ofere legume fierte cu puțină sare, iar apoi pasate sau fructe proaspete. Important este, însă că mamele să aibă grija și la cantitățile pe care le oferă celor mici.
Când este bine să oferi copiilor dulciuri?
Dulciurile reprezintă întotdeauna o atracție destul de mare pentru copii, însă reprezentantele sexului frumos nu trebuie să se grăbească în acest sens. Ideal este să aștepte până când cei mici împlinesc 3 ani pentru a le oferi ciocolată sau alte tipuri de dulciuri. De ce? Dințișorii trebuie foarte bine protejați, iar nivelul de energie al celor mici controlat foarte bine.
Conform medicilor de specialitate, alimentația pentru bebeluși trebuie să fie întotdeauna variată și sănătoasă: doar astfel pot obține cei mici toți nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta corect!