Pandemia schimbă rapid regulile jocului pe piața imobiliară de birouri de închiriat în București.
Cum se prezintă situația de pe piața de birouri din Capitală și la ce să ne așteptăm în viitor?
Chiar și acei chiriași importanți, companii foarte potente financiar, se străduiesc acum ca să-și optimizeze birourile, încercând pe cât posibil ca să găsească un echilibru rezonabil între prețul și calitatea spațiului închiriat, evaluând inclusiv varianta de a schimba locațiile unora dintre birourile lor cu altele mai ofertante.
Proprietarii de spații office, la rândul lor, introduc mai multă flexibilitate în ofertele pe care le propun agenților economici din diferite sectoare de activitate, pentru a-și reduce riscurile de a rămâne cu anumite locații neocupate.
Cererea pieței în materie de birouri se schimbă în viteză, iar acei jucători care au un timp de reacție bun, care să le permită să se adapteze corect la noua realitate ce se înfiripă în jurul nostru, vor ieși din criză cu pierderi minime pentru afacerile pe care le dețin sau chiar în câștig.
Cererea de bunuri imobile, inclusiv de birouri de închiriat București, este indisolubil legată de situația economică a țării și a Capitalei în mod specific. De obicei, într-o criză de acest gen, cererea de birouri scade odată cu reducerea ocupării forței de muncă, companiile trecând la un mod de economisire drastic. Iar acest fapt este vizibil de la începutul crizei sanitare mai mult decât oricând.
Firmele doresc acum birouri care să le ofere mai multă flexibilitate
Succesul muncii la distanță va conduce implicit la o scădere a numărului de angajați la birou, dar acest lucru nu înseamnă absolut deloc și o scădere proporțională a cererii de birouri în marile orașe, mai ales în București, dacă ne raportăm la ceea ce va urma pe termen mediu.
Revenirea la munca de birou cu drepturi depline este mult mai ușoară dacă firmele analizează cu atenție ce parte a funcțiilor pot fi îndeplinite de acasă sau dintr-o altă locație în mod continuu și care dintre ele nu.
Pe termen lung este oricum deja cert că funcțiile biroului se vor schimba foarte mult, ceea ce va oferi oportunități de colaborare, inovare, de lucru în echipă la cote de înaltă creativitate, dacă este vorba de acele procese specifice unor joburi care nu pot fi realizate 100% de la distanță.
Pe termen mediu, interesul chiriașilor corporate se va schimba radical: de la încheierea de noi contracte de închiriere în condiții mai avantajoase, până la renegocierea clauzelor contractelor curente. Totul pentru a minimiza costurile.
Datorită optimizării cheltuielilor cu chiria și ponderea spațiilor vacante va crește, ceea ce va conduce la o scădere a sumelor de închiriere chiar și pe piața extrem de competitivă din București (mai ales dacă ne referim la birourile din zonele centrale și ultracentrale).
Cele mai semnificative schimbări vor avea loc, se pare, în următorii doi-trei ani. Antreprenoriii își vor schimba abordarea față de spațiile de tip office prin creșterea dorinței de a folosi varianta de utilizare prin partajare a acestora.
La rândul lor, deja dezvoltatorii vor ca să proiecteze și construiască efectiv centre de afaceri care să țină cont de zonarea spațiului corporate într-un mod mult mai creativ, cât mai flexibil cu putință.
Totuși, este dificil să fii chiar foarte optimist în acest moment. Ofertele și cererile de proprietăți de birouri din capitala României a variat în trecut, va fi în continuă modificare și în viitor, în funcție de regiunea orașului în care sunt amplasate.
Activ Property Services te poate sfătui în această perioadă de tranziție referitor la cele mai bune spații office pe care le poți alege pentru o afacere de succes în anii ce vin!