Toată lumea este diferită și are probleme unice. Dar există anumite trăsături comune ale psihologiei umane care se remarcă că fiind aproape universale. Pacienții care merg la psihoterapie tind să prezinte variații ale următoarelor aspecte și, prin urmare, poate fi util să le privim dintr-o perspectivă mai largă. Pentru început menţionăm că cei care se întreabă cât costă o şedinţă la psiholog ar trebui să ţină cont de faptul că preţurile variază în funcţie de problemele pe care pacientul le are.
Cât costă o şedinţă la psiholog – explicat pe larg
În funcţie de problemele cu care te prezinţi la psiholog preţurile pot să varieze. De exemplu, dacă te simţi doar diferit de prieteni şi familie, este posibil să primeşti un preţ, pe când dacă ai tulburări de comportament poţi primi alt preţ.
Mulți oameni nu cred că partenerii lor, prietenii, părinții, frații, copiii etc. îi înțeleg. Ei cred că sunt fundamental diferiți de oamenii cu care s-au înconjurat. Aminteşte-ţi: nu eşti singur. Mulți oameni se simt așa. Este normal să fii diferit. Și merită explorat.
Să ne simțim singuri și să raportăm un sentiment de izolare și singurătate poate fi normal. Poate că există o problemă. Gândurile noastre ne pot face acest lucru. Dacă le ținem pentru noi înșine și le tratăm ca pe fapte, gândurile noastre ar putea părea „nebunești” sau izolatoare sau copleșitoare. Dar dacă poți face un pas înapoi și să recunoști că un gând este doar un gând, și nu un fapt, s-ar putea să te poți îndepărta de această izolare. Acesta este începutul restructurării cognitive , un principiu central al terapiei cognitiv-comportamentale .
Dorind să gândim pozitiv, dar neștiind de obstacolele care ne mențin la negativi vom face paşi înainte. Din păcate, să-ți spui „să fii pozitiv” sau „să alegi să fii fericit” nu va fi suficient pentru a efectua schimbarea. Ar putea fi un început pentru unii oameni, dar pot exista și obstacole mai mari de abordat.
Eviţi activitățile sau persoanele care te fac să simți aceste gânduri negative? Sau eviţi timpul petrecut cu cei care te determină să te compari cu ei? Evitarea crește doar măsura în care vezi aceste gânduri drept adevărate și puternice.
Un alt exemplu: Eşti într-o relație cu cineva care subliniază aceste gânduri sau cu cineva care subliniază defectele care te determină să intrii în starea respectivă? Pot exista factori externi și interni de luat în considerare.
Cu toții gândim, simțim și ne comportăm în același mod. Singurul lucru diferit este modul în care trăim fiecare moment. Toată lumea are dubii despre sine, dar nu toţi sunt afectaţi de aceste gânduri. Atunci când starea noastră este afectată este necesar să ajungem la psiholog pentru ajutor, indiferent de costuri.