De când se nasc, copiii sunt supuși la o învățare continuă, astfel ajung să se dezvolte optim și să evolueze spre o creștere sănătoasă. Copiii învață cel mai eficient dacă au un mediu în care pot să observe, să asculte sunete, voci, să recunoască fețe, astfel încât să capteze informații, pe care ulterior, să le poată folosi.
S-a dovedit științific că un copil este capabil să învețe și să deprindă noi cunoștințe mai repede decât un adult. Acest lucru este posibil, datorită cortexului prefrontal mai capabil să capteze informațiile, iar creierul fiind tânăr și lipsit de modificări degenerative apărute în timp, este capabil să facă conexiuni neuronale mai rapide pentru învățare.
În primii ani de viață, principalul mod de învățare și dezvoltare al copilului este prin intermediul jocului. Învățarea prin joc reprezintă modalitatea cea mai ușoară prin care un copil poate ajunge să fie pregătit pentru următoarele etape din viața lui, cum ar fi mersul la școală. Copiii își urmăresc curiozitatea naturală și au o mulțime de oportunități de a învăța prin intermediul jocului.
Există o multitudine de jocuri educative, special concepute să îmbunătățească anumite procese cognitive ale copilului, cât și să îi dezvolte imaginația
Spre exemplu, un joc ce contribuie la dezvoltarea viziunii spațiale a copilului este LEGO Friends, în care cel mic trebuie să construiască un ansamblu de obiecte, ce constituie ulterior o clădire, un vehicul sau o porțiune a unui oraș. Datorită temelor variate, acest joc se găsește pe site-ul celor de la altex.ro, sub mai multe forme și este potrivit atât pentru fetițe, cât și pentru băieți.
Există jocuri ce îi familiarizează pe copii cu conceptul de administrare a banilor, unul dintre acestea fiind Monopoly Junior. Este un joc de societate ce îi învață pe copii să folosească operațiile de bază ale matematicii, cum ar fi adunarea și scăderea. De asemenea, Monopoly are avantajul de a-i include pe mai mulți membri ai familiei în atmosfera de joc, astfel copilul reușește să își dezvolte și capacitatea de relaționare cu cei din jur.
Copilul poate să își dezvolte abilitățile motorii, prin rezolvarea puzzle-urilor. Acestea pot fi clasice, redând o imagine bidimensională, sau pot fi mecanice, în care piesele sunt concepute din lemn, iar prin îmbinarea lor se creează un obiect tridimensional. Numărul și dimensiunea pieselor unui puzzle diferă în funcție de vârstă. Tot prin acest tip de joc, copilul își poate dezvolta gândirea, astfel încât să găsească soluții ușoare și rapide la probleme.
Un alt joc benefic dezvoltării copilului este șahul, considerat și sportul minții, iar prin intermediul acestuia se dezvoltă memoria, inteligența, capacitatea de atenție și se menține tonusul cerebral. Este un joc de strategie, ce prezintă o complexitate sporită, în care copilul învață să își stăpânească emoțiile, învață să aibă răbdare pentru a efectua o mutare potrivită, învață să găsească soluțiile potrivite și învață ce înseamnă să fii responsabil de propriile acțiuni.
În concluzie, prin intermediul jocului, copiii se adaptează la lumea înconjurătoare, pot dezvolta abilități sociale și cognitive, se pot maturiza emoțional și pot câștiga încrederea în sine necesară pentru a se angaja în experiențe și medii noi.
Sursa foto: unsplash.com