Noul virus Covid 19 a apărut în anul 2019 la începutul lunii decembrie în China, în Wuhan, provocând numeroase îmbolnăviri în întreaga lume. Medicii din întreaga lume şi specialiştii au căutat în primul rând caracteristicile acestui virus şi în al doilea rând un vaccin care să prevină îmbolnăvirea unui număr foarte mare de oameni. De asemenea, au fost dezvoltate rapid şi teste care pot fi efectuate în laboratoare din întreaga lume, inclusiv în laboratoarele clinicii OK Medical,teste care depistează în doar câteva zile prezenţa virusului pentru a evita infectarea unui număr mare de persoane.
Aceste teste sunt foarte importante pentru că, în timp ce există persoane asimptomatice sau care nu prezintă simptome grave ale infecţiei cu noul Coronavirus, sunt şi pacienţi care necesită intubaţi, care necesita tratament de specialitate şi spitalizarea la secţia AŢI. De asemenea, există persoane cu comorbidități pentru care o astfel de infecţie poate fi fatală.
Covid 19 nu se diagnostichează pe baza simptomelor, ci a testelor de laborator
Infecţia COVID 19 este oarecum “personalizată”, simptomele diferind de la un pacient la altul,în funcţie de starea de sănătate a acestuia, de răspunsul imunitar al corpului şi de alte criterii. Infecţia cu noul Coronavirus prezintă o mare variabilitate a semnelor şi simptomelor, astfel încât pot exista şi persoane asimptomatice, dar care să fie infectate, dar şi persoane care au febră, tuşesc, dezvolta pneumonie sau chiar o insuficienţă respiratorie, până la persoane care au manifestări digestive şi tulburări de acest fel.
Simptomele cele mai frecvent întâlnite sunt asemănătoare celor ale virozelor respiratorii obişnuite, gripei şi alergiilor, ceea ce înseamnă că diagnosticarea cu infecţia COVID 19 nu se poate face numai pe baza simptomatologiei. Este necesară efectuarea unor teste de laborator specifice.
Chiar dacă este vorba despre un virus cu manifestări încă necunoscute, datorită cercetărilor intense, a secventierii genetice rapide, a fost posibilă dezvoltarea unor teste cât se poate de corecte, cu o acurateţe de 98% de detectare a ARN-ului viral. Este vorba despre testele RT-PCR, care identifică prezenţa virusului în secreţiile oro şi nazo-faringiene ale persoanelor infectate.
Aceste secreţii se vor recolta cu ajutorul unui beţişor cu tampon de vată steril din nasul pacientului şi din gâtul acestuia, fiind trimise la laborator pentru a fi analizate. Testele de acest gen au avantajul de a evidenţia virusul, chiar dacă titrul viral este în cantităţi foarte mici, astfel încât persoanele infectate vor fi detectate încă din primele zile de infecţie.
Testele RT-PCR vs. testele pe bază de anticorpi
Testele RT-PCR sunt realizate în laboratoarele specializate de biologie moleculară în care sunt folosite echipamente speciale şi lucrează personal înalt calificat. Acestea sunt foarte eficiente şi au o rată de succes de 98%, în timp ce testele pe bază de anticorpi nu pot fi folosite pentru a stabili diagnosticul de infecţie Covid 19.
Testele rapide sunt de tip calitativ şi sunt asemănătoare testelor de sarcină, fiind uşor de efectuat, care pot evidenţia anticorpii SARS-CoV-2, cu alte cuvinte dacă a existat o infecţie cu Coronavirus, nu neapărat dacă există la momentul efectuării testului.