Etica recuperarii de creante in perioada pandemiei de coronavirus

Pe masura ce lumea din jurul nostru se schimba zi de zi datorita  pandemiei generata de COVID-19, firmele de recuperare creante se straduiesc sa gaseasca solutii in aceste momente de incertitudine.

Cei de la KRUK Romania, unul dintre liderii pe piata de management al creantelor din Romania, pun accent pe psihologia relatiei cu cei de la care trebuie sa incaseze datorii, mizand pe o recuperare care sa nu puna accentul pe intimidarea sau inspaimantarea debitorilor, ci pe o psihologie si tehnologie favorabila clientilor.

In aceasta perioada complicata, in care veniturile oamenilor au fost afectate de pandemie, multi devenind someri, este foarte importanta atitudinea firmelor de recuperare creante, care la randul lor se confrunta cu un numar mai mare de datorii neonorate.

Multi clienti se confrunta acum cu o scadere brusca a salariilor sau sunt concediati ca urmare a raspandirii coronavirusului. Acest lucru creeaza o mare incertitudine in ceea ce priveste economia din toata Europa. Asta au inteles si recuperatorii, care la randul lor cumpara creante de la banci.

Firmele de recuperare creante trebuie sa se informeze bine, pentru a afla cum s-a schimbat situatia financiara a clientilor. Sigur ca datoria ramane, dar este posibil ca si capacitatea de plata a debitorilor sa fi scazut din cauza acestei boli, a ingrijirii unei persoane dragi sau a pierderii locului de munca , implicit a venitului.

Pentru fiecare firma de recuperare creante, cel mai important trebuie sa fie ca fiecare client sa fie tratat cu un grad ridicat de empatie, in aceste momente dificile.

De aceea cele mai serioase firme de recuperare creante din lume au introdus linii de consiliere financiara, in incercarea de a-i ajuta pe debitori sa isi gestioneze corect, in viitor, veniturile si cheltuielile. Este o alta abordare care demonstreaza atentia pe care recuperatorul o acorda debitorului.  

Firmele de recuperare incearca astfel sa afle care este motivul ce a dus la neplata ratelor (imobiliare,  facturile de utilitati,  leasing, etc.), incercand sa ajute debitorii aflati in situatii financiare dificile, in cazul in care acestia au nevoie de o amanare sau o reesalonare a ratelor datoriei. .

In astfel de situatii, un recuperator inteligent va cauta sa ajunga la o intelegere cu debitorul, stabilind o reesalonare a datoriei; o reesalonare care sa tina cont de veniturile de care dispune datornicul in momentul actual sau de care preconizeaza ca va dispune dupa iesirea din impasul financiar.

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 905