Problemele de mediu au devenit complexe, deoarece cauzele sunt interdependente, fapt ce necesita actiuni la toate nivelurile: autoritati locale, nationale si regionale, precum si la Uniunea Europeana, fiecare dintre acestea avand propriul rol in cresterea responsabilitatii pentru mediu.
Este recunoscut la scara larga faptul ca pentru obtinerea unor rezultate de succes este necesara adoptarea de strategii pe termen lung si de planuri de actiune, atat la nivel de individ, cat si la nivelul organizatiilor.
Protectia mediului este o problema din ce in ce mai presanta in toata lumea. Fiecare persoana fizica, dar si juridica care activeaza in societate si implicit in mediul inconjurator trebuie sa ia in considerare modul in care poate contribui la un viitor mai durabil si sustenabil.
In conformitate cu responsabilitatea fata de mediu si protectia mediuliu, a corporatiilor, este de asteptat sa functioneze intr-un mod care sa protejeze mediul inconjurator. In zilele noastre, marile corporatii au constientizat ca activitatea lor trebuie sa se desfasoare intr-un mod cat mai responsabil fata de natura. In ultimii ani, partile interesate solicita tot mai mult corporatiilor sa devina mai constiente si mai responsabile pentru mediu.
Masuri pentru cresterea responsabilitatii pentru mediu
Iata cateva idei utile pentru cresterea responsabilitatii fata de mediu la nivelul marilor organizatii:
1. Companiile ar trebui sa pastreze si sa stocheze deseurile in siguranta si sa se asigure ca sunt colectate de un organism autorizat, cum ar fi autoritatea locala sau un antreprenor autorizat. In acest sens, reciclarea este cheia prin separarea hartiei, plasticului, metalelor si sticlei, iar pentru acele organizatii care se afla in industria alimentara trebuie sa se asigure ca separa intotdeauna deseurile alimentare pentru reciclare.
Asigurati-va ca activitatile intreprinse de afacerea dvs. nu provoaca o problema legala, precum producerea de fum, zgomot, gaze, miros, fum, acumularea de deseuri sau poluare usoara, care ar putea afecta sanatatea cuiva, dar si a mediului inconjurator.
2. Aveti grija la substantele periculoase pe care le eliminati in natura: ulei, substante chimice, pesticide, substante care descarca ozonul, materiale radioactive, solventi pentru echipamente electrice sau electronice si biocide. Trebuie sa va asigurati ca sunteti constienti despre riscurile de mediu pentru fiecare substanta periculoasa pe care o depozitati, utilizati, produceti sau aruncati in activitatea dvs.
3. Managementul deseurilor si reciclarea – Reglementarile privind gestionarea deseurilor impun tuturor organizatiilor sa separe urmatoarele forme de deseuri pentru reciclare: plasticul, hartia, metale si sticla.
4. Conservarea si protejarea biodiversitatii – Toate tipurile de organizatii care opereaza in apropierea acestor tipuri de zona ar trebui sa fie constiente si sa-si asume responsabilitati pentru conservarea si protejarea biodiversitatii.
Responsabil fata de mediu si acasa!
Protejarea mediului trebuie sa plece in primul rand de la activitatile pe care le facem noi acasa in propriul mediu.
Fii responsabil fata de mediul inconjurator si adopta un stil de viata bazat pe reducerea consumului de energie, a apei si pe refolosire si reciclare. Alege piese de mobilier si decoratiuni din materiale reciclate alege electronicele si electrocasnicele cu clasa energetica mai eficienta, inlocuieste becurile incandescente cu becuri LED si inchide apa atunci cand te speli pe dinti. Sunt doar cateva idei utile de implicare responsabila fata de mediu.
Responsabilitatea fata de mediul inconjurator si grija pentru comunitatea in care ne desfasuram activitatea ar trebui sa fie prioritatile noastre majore. Noi, la Auditeco GES, suntem constienti de responsabilitatea fata de mediu, iar in centrul a tot ceea ce facem, in politicile si practicile noastre, se afla intotdeauna sustenabilitatea mediului.