Dacă la început păreau niște mijloace de locomoție bizare folosite doar de către aceia care au dat în mintea copiilor, iată că la finele lui 2019 mai toți românii am înțeles că o trotinetă electrică este un mijloc de locomoție foarte serios, cu atât mai mult cu cât consumă de zeci de ori mai puțină energie electrică decât un vehicul pe patru roți din aceeași categorie modernă (electrică) fără însă a provoca probleme ecologice de niciun fel.
Vrei și tu una? Ia-o de pe monkeyboard.ro!
Trotineta electrică, o prezență obișnuită în mediul urban
Categoric, trotinetele bicicletele și mașinile electrice încep să devină alternative viabile la transportul tradițional și în România, fiind din ce în ce mai utilizate în marile orașe. Asta în pofida faptului că drumurile sunt așa cum sunt și că traficul nebun împiedică de multe ori utilizatorul să se bucure pe deplin de experiența folosirii acestora.
Oamenii devin tot mai conștienți că un oraș inteligent nu poate să existe fără o mobilitate urbană de calitate, iar aceste vehicule au depășit de mult timp stadiul de simple curiozități, de jucării pentru oameni mari și au devenit lucruri cu adevărat serioase. Producătorii le fac din ce în ce mai durabile și mai economice, aliniindu-se cu ofertele la cererile crescute ale doritorilor.
De ce să folosești un o trotinetă electrică? Pentru că astfel ajungi mai rapid pe distanțe mici și medii unde vrei, te strecori cu mai multă ușurință prin locurile aglomerate, chiar mai ușor decât folosind o bicicletă electrică, unde mai pui că majoritatea trotinetelor de acest gen sunt și pliabile, deci pot să stea ușor sub un birou atunci când ești la job, pot fi luate în metrou, chiar și în autobuz, fără a trage atenția și a genera discuții în contradictoriu cu ceilalți pasageri din mijloacele de în comun clasice.
Avantajele unei trotinete electrice referitoare la confort, independență, libertatea de a merge, portabilitate și economie, precum și beneficiile pentru mediul înconjurător sunt imbatabile.
Acestea fac să fie vehiculele autonome extrem de dorite de din ce în ce mai multă lume. Indiferent dacă e vorba de o bicicletă, un hoverboard sau o trotinetă ce funcționează cu o baterie reîncărcabilă care poate parcurge lejer 20 – 30 de km la o singură încărcare și poate să fie chiar și de zece ori mai economică și mai puțin poluantă decât o motocicletă.
Există chiar un trend printre mulți corporatiști de a renunța pe perioade tot mai îndelungate la utilizarea mașinii și a folosi astfel de mijloace moderne de deplasare care le permit nu doar să se strecoare printr-un trafic aglomerat, dar și să facă sport.
Românii iubesc trotinetele electrice
Trotinetele electrice sunt împărțite pe clase: de la cele pentru copii care aduc mai degrabă cu niște jucării și până la trotinete electrice puternice care pot să rivalizeze chiar cu vitezele atinse de motociclete în mediul urban.
Circulația trotinetelor electrice nu are încă o reglementare specifică stabilită prin lege, dar aceia ce le utilizează ar trebui să respecte aceleași reguli pe care le au de respectat și bicicliștii.
În orice caz, vehiculele electrice au intrat puternic și în România și vor rămâne aici, pentru că nu mai există cale de întoarcere la mijloacele de locomoție clasică.
În anii ce vin tot mai mulți români vor trece, vrând-nevrând, la mașinile electrice, iar achiziționarea unei trotinete de acest gen, care merge cu baterie, reprezintă un prim pas pentru a ne obișnui cu noile tendințe în materie de deplasare pe roți (sau fără roți!) ale viitorului.
Deocamdată există probleme de alimentare. Bateriilor nu țin chiar așa de mult, nu sunt suficiente posturi de alimentare publice, de aceea cumpărătorii încă se tem de achiziția acestor mijloace de transport moderne.
Trotineta electrică este un model de vehicul pentru mobilitate durabilă, o foarte bună alternativă pentru drumurile scurte prin oraș.
Este cool și deja face parte din peisajul arterelor principale, devenind un fel de mijloc transport autonom, de micromobilitate.
Mulți deocamdată le închiriază, dar interesul este în creștere și achiziționarea propriei trotinete sau biciclete electrice portabile va lua cu siguranță un avânt mult mai mare în 2020, așa încât flota de astfel de vehicule ale viitorului ce vor fi întâlnite tot mai des pe drumurile publice din România va fi tot mai mare.
Va mai trece o vreme până când și Bucureștiul se va apropia, de exemplu, de Praga, ce și-a propus ca să reinventeze mobilitatea urbană și să devină un oraș inteligent în următorii 10 ani.
Totuși nu ne putem opune progresului, iar o calitate superioară a vieții într-un mare oraș se datorează tot mai mult utilizării tehnologiilor moderne care se referă la mobilitate, clădiri și sursele de energie inteligentă, la un turism atractiv, la un oraș fără deșeuri și informatizat.
Totuși viitorul nu doar sună, ci și se va mișca mult mai bine!