Din pacate, tulburarile psihice afecteaza din ce in ce mai multi oameni, atat tineri, cat si trecuti de prima tinerete. Anxietatea se poate manifesta din primii ani ai adolescentei, cu radacini adanci in copilarie, sau la maturitate, din cauze care tin de locul de munca, de stresul cotidian sau de anumite evenimente care au loc in viata oamenilor, precum pierderea unei persoane dragi, divortul, pierderea locului de munca si altele.
De regula, anxietatea este in stransa legatura cu depresia, desi relatia de co-dependenta nu este o regula in acest sens. Pana cand oamenii nu se intereseaza sa afle ce este anxietatea, cum o pot depista din timp si, mai ales, cum o pot trata, acestia nu vor duce niciodata o viata normala.
Simptomele clare ale anxietatii si ajutorul specializat
Anxietatea este una dintre cele mai comune tulburari psihice, care se manifesta nu numai la nivel psihic, ci si la nivel fizic, cu stari neplacute intense si care ar trebui sa-i ingrijoreze si sa-i puna pe ganduri pe cei care le resimt.
Pe langa starile de neliniste, de panica intensa si de ingrijorare constanta, care ii pot cuprinde pe pacienti, acestia pot resimti suferinte si la nivel fizic, precum dureri de stomac, diaree, transpiratii reci sau calde, dificultati de concentrare, palpitatii, intepaturi in zona inimii, dureri in piept, amorteli si furnicaturi in membre, precum si tremor, constipatie, greata sau senzatia de nod in stomac sau de nod in gat.
Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale anxietatii, insa lista poate fi mult mai lunga, cu senzatii ciudate si intense, ajungand pana la lesin. Anxietatea nu numai ca provoaca unele afectiuni fizice, ci si imita alte conditii de sanatate, astfel incat este uneori foarte greu de diagnosticat. Numai cu ajutorul unui medic specialist pacientii vor reusi sa afle cauzele anxietatii si sa scape de aceasta afectiune sau sa o tina sub control, in asa fel incat sa nu ajunga la depresie sau la atacuri de panica.
Primele semne de anxietate sunt usor de depistat si ar trebui sa-i trimita imediat pe pacientii la medic. De la tremor la palpitatii, de la stari de lesin la diaree sau paralizii, toate aceste stari trebuie sa reprezinte un mare semn de alarma pentru pacientii care pot ajunge sa aiba stari anxioase atat de puternice, incat sa evite o serie de lucruri si de locuri in care ajung sau cu care se intalnesc si care le provoaca acele stari negative foarte puternice.
Spre surprinderea multor pacienti, simptomele fizice nu sunt singurele care ar trebui sa ii trimita la medic, ci si cele psihice, insomniile, nelinistea, teama permanenta ca se intampla ceva rau, incordarea, starea constanta de epuizare, constientizarea unui pericol care nu este real. Pentru a preveni complicatiile anxietatii, pacientii trebuie sa ia masuri si sa se prezinte la un medic care sa le ofere un tratament personalizat, in functie de simptomele pe care le prezinta si in functie de stadiul de gravitate al acestei afectiuni.