Cum pot accesa antreprenorii finanțări pentru IMM-uri la început de an?

În România antreprenorii români proprietari de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) au posibilitatea de a obține finanțări pentru propriile afaceri prin cel puțin 4 programe de susținere disponibile la început de an 2021.

În anul 2021 începe oficial perioada de programare 2021-2027, în care pentru România sunt alocate fonduri europene de aproape 80 de miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro vor fi pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM). Din aceștia, 3,4 miliarde de euro sunt în Planul național de reziliență și redresare (PNRR), care se mai află în negocieri cu Comisia Europeană, iar 3,2 miliarde de euro sunt prin programele operaționale obișnuite.

În rândurile care urmează îți voi prezenta o listă cu principalele surse de finanțare pentru IMM-uri, pentru începutul acestui an, până la pronunțarea unor posibile noi oportunități, mai ales din fonduri europene.

1. ”Măsura 3”

Se fac înscrieri până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00, pe site-ul oficial  granturi.imm.gov.ro , site-ul Ministerului Economiei. Este vorba despre Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat pentru depășirea crizei COVID-19, din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Firmele mici și mijlocii pot obține fonduri nerambursabile de 50.000-200.000 Euro pentru investiții. Beneficiarului trebuie să participe cu un aport propriu care este de minim 30% în București și județul Ilfov și un minimum de 15% în țară. Măsura 3 are un buget total de 478.250.500 euro – fonduri nerambursabile.

Pentru cofinanțarea proprie a solicitantului se poate accesa un credit bancar, la fel ca si toate sumele necesare efectuării cheltuielilor până la decont.

2. IMM Invest 2021

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat prelungirea perioadei de înscrieri în programul IMM Invest până la 30.06.2021 și extinderea cu subprogramul Agro IMM Invest. Aici este nevoie de o înscriere online, care se desfășoară pe portalul IMM Invest în sesiune continuă, până la atingerea plafonului de 20 miliarde lei, alocat programului. Prin intermediul programului IMM Invest, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii au putut accesa credite de la bănci între 500.000 și 10 milioane de lei, având garanții de stat de până la 90% și dobânzi subvenționate.

Pentru o finanțare în vederea accesării programului IMM Invest 2021, poți apela la credite pentru persoane juridice acordate de Termene.ro și dezvoltate cu reprezentanții TBI Bank. Este un produs furnizat simplu și rapid, de maxim 15.000 euro, aplicat exclusiv online, acolo unde poți folosi și un calculator de credit.

Acum noua componentă Agro IMM Invest  este puțin schimbată. Odată cu grantul se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea împrumutului garantat, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea in sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar. Aceste plafoane de ajutor de stat cuprind doar partea de subvenție, nu întregul credit.

3. Tinerii fermieri din diaspora

Se fac înscrieri în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021. Aici intră în discuție submăsura 6.1 denumită „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Înscrierile se fac pe site-ul AFIR, unde se trebuie să-ți creezi un cont de utilizator cu parolă.

Acest sprijin este dedicat tinerilor fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE. Aceștia pot solicita finanțare europeană nerambursabilă. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru finanțarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, după dimensiunea exploatației agricole.

4. Ajutoare HoReCa

Acest tip de ajutoare au fost instituite prin OUG 224/2020, o schemă pentru sprijinirea firmelor HoReCa care nu este încă operațională, dar este trecută pe listă pentru că în viitorul apropiat ea ar trebui să înceapă, cel mai probabil prin februarie-martie. Ajutorul este acordat beneficiarilor sub forma unor granturi care vor amortiza 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente anumitor coduri CAEN HoReCa, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, datorită pandemiei Covid-19.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, adică înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.

Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, de la bugetul de stat al României. Statul estimează că vor primi aceste ajutoare un număr de 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism. Se așteaptă Ghidul de finanțare pentru această schemă destinată HoReca.

Pe-Internet

Pe-Internet

Articole: 905